'Je moet goed vooruit denken en op tijd hulp inschakelen'

Henri Luth (47) werkt sinds zes jaar bij de gemeente Ermelo en zit als ‘groene handhaver’ en faunabeheerder lekker op zijn plek. Veel op pad en afwisselend werk. Zo is hij als toezichthouder ook ’s nachts in het bos te vinden. Juist die vrijheid en zelfstandigheid spreken hem aan. Henri kan zich daardoor ook prima vinden in de organisatieontwikkeling. Maar eerlijk is eerlijk: af en toe mist hij wel een teamleider…

Henri is geboren in Putten en woont nog steeds op de Veluwe. Of zoals hij zelf zegt: “Ik ben in klapzand geboren en daar ga ik niet meer weg”. Hij is ook trots op de regio. De mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’ spreekt hem bijzonder aan.

Henri vertelt:

“In 2018 kreeg ik ook faunabeheer erbij. Je doet dan het werk van de jachtopziener en bent veel in de bossen aanwezig. Ik maak afspraken met jachtcombinanten, wildbeheereenheden, faunabeheereenheid en de provincie Gelderland, maar regel ook de grondgebruikersverklaringen en machtigingen voor de jachtcombinanten. Dat stukje heb ik overgenomen van onze bosbeheerder Henk Jan Zwart. Die kon ik daarmee ontlasten. Voor mij was het een mooie manier om door te groeien binnen de organisatie.”

Als de meeste mensen slapen, gebeurt er van alles in het bos, legt Henri uit.

“Vaak ben ik alleen aan het werk. Ja, dat moet je liggen. Toch kan ik altijd ondersteuning oproepen van collega’s van de politie. Die achterwacht is keurig geregeld. Een keer per week ga ik ’s nachts met een agent het bos in. Dan letten we extra op stroperij en drugshandel. Geen dag is hetzelfde. Ook het contact met alle verschillende partijen vind ik leuk. Jagers, politieagenten, bestuurders, Openbaar Ministerie: ook naar hen toe moet ik keuzes kunnen onderbouwen. Het is schakelen op meerdere niveaus. Ja, daar houd ik van.”

“Als ik ‘s nachts aan het werk ben, raak ik soms in vervelende situaties verzeild. Dat moet je maar net willen. Voor mij maakt dat het werk juist interessant. Het vraagt discipline, motivatie en zeker ook wilskracht. Ik werk ook regelmatig in het weekend of tijdens feestdagen. Dat hoort erbij. En je moet dus als persoon sterk in je schoenen staan om mensen op hun gedrag aan te spreken. 

Binnen de gemeentelijke organisatie is er geen leidinggevende meer die – een beetje kras gezegd - de lakens uitdeelt. Henri ziet hierin voor- en nadelen.

“We mogen allemaal zelfstandig ons werk doen. Als de nood echt aan de man is, kan je naar een van de regisseurs. Dat probeer ik overigens te voorkomen; ik overleg graag zelf met collega’s. Voor advies over praktische zaken kan ik ook terecht bij de politie. Ja, je moet dat initiatief zelf nemen. Maar dat past wel bij me.”

"Er staat niet iemand boven jou die steeds controleert hoe je het aanpakt; dat stukje moet je zelf oppakken of regelen."

“Ik doe mijn werk met veel plezier en geef daar graag zelf invulling aan, maar er zijn altijd aspecten die je kunt verbeteren. Samengevat ben ik best tevreden over hoe het gaat. Ik denk dan toch: deze manier heeft ook wel wat. Er staat niet iemand boven jou die steeds controleert hoe je het aanpakt; dat stukje moet je zelf oppakken of regelen.

Maar als er een keer iets is, dan wordt er ook met mij meegedacht. Ja, geven en nemen. Maar op heel ontspannen manier. Dat is gewoon prettig werken.”