Omgevingsvisie

De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente. Hierin staat wat we echt belangrijk vinden. In de omgevingsvisie maken we keuzes  voor onderwerpen zoals wonen, werken, recreëren, landschap, natuur en nog veel meer. De omgevingsvisie vervangt alle structuurvisies, beleidsplannen en beleidsvisies van de gemeente.

Bekijk de omgevingsvisie Download de omgevingsvisie (pdf, 14 MB) Download de kaartenbundel (pdf, 17 MB)

Waarom een Omgevingsvisie?

Iedereen in Ermelo wil graag een fijne plek om te wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Hoe ziet die toekomst eruit? U leest het in grote lijnen in de Omgevingsvisie van Ermelo.

Wensen van inwoners en ondernemers

De Omgevingsvisie bestaat voor een deel uit plannen die we al eerder hebben gemaakt. Daarnaast dachten heel veel mensen met ons mee. Waar het kon hebben we de ideeën  meegenomen in de visie. De inhoud komt samen in 6 thema’s en 7 gebieden. Deze zijn zoveel mogelijk met elkaar in verbinding gebracht. De gemeenteraad van Ermelo heeft op 26 januari 2022 de Omgevingsvisie Ermelo vastgesteld.

Een nieuwe wet

De omgevingsvisie is er niet zomaar. Ze is het gevolg van een nieuwe wet: de Omgevingswet. De wet geeft bewoners en ondernemers meer ruimte om mee te denken. Bijvoorbeeld als er ideeën zijn voor nieuwe woningen, fietspaden, bedrijventerreinen, horeca of ontwikkeling van de glastuinbouw.

  • Bereikbaarheid en toegankelijkheid.
  • Duurzaam, energieneutraal en klimaatadaptatie.
  • Economisch vitaal.
  • Leefbaar, zorgzaam en gezond wonen.
  • Natuurlijk groen.
  • Ontspannen verblijven en recreëren.

De omgevingsvisie geeft antwoord op de vragen: Welke stad willen we zijn? Welke stad zijn we op dit moment? Waar moeten we aan werken en hoe doen we dat? De omgevingsvisie beschrijft dus met welke opgaven we komende jaren aan de slag gaan, samen met onze partners in de stad. Met als doel om de stad te worden, die we graag willen zijn.

 Elke gemeente maakt een omgevingsvisie vanwege de komst van de Omgevingswet. Dat geldt ook voor alle provincies en het Rijk. De omgevingsvisie toont aan hoe de verschillende onderdelen van de leefomgeving met elkaar samenhangen. Bijvoorbeeld: ruimte, water, milieu, natuur, landschap, gezondheid, mobiliteit en cultureel erfgoed.

We maakten de omgevingsvisie met onze inwoners en andere betrokkenen. Samen puzzelden we aan Ermelo. Bijna 1000 mensen vulden de vragenlijst ‘Puzzel mee aan Ermelo’ in: Deze resultaten hebben we verwerkt in de omgevingsvisie. 

Daarnaast spraken we met (35) organisaties en instellingen over de thema’s en gebieden. De deelnemers reageerden op verschillende vragen en gingen met elkaar in gesprek. Leerlingen van het Groevenbeek College maakten vlogs en presentaties over de mooie en minder mooie plekken in Ermelo. Dit is bijzondere bijdrage en daar zijn we trots op.