Geluid

De Omgevingswet bevat regels voor het bereiken en/of in stand houden van de gewenste geluidkwaliteit, in samenhang met andere belangen. De regels en instrumenten gaan over het belang van geluid voor het leefmilieu en de gezondheid van mensen. Hard of ongewenst geluid kan hinderlijk zijn en gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Geluidsnormen

Bedrijven moeten voldoen aan geluidsnormen volgens het Besluit kwaliteit leefomgeving. De gemeente heeft taken op het gebied van geluid, zoals vastgelegd in de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer. In Ermelo zijn verschillende bedrijventerreinen. Bedrijven mogen niet meer dan 50dB(A) geluid produceren. Dat is de maximale geluidssterkte die op een bepaalde afstand hoorbaar is.

Bepaling van geluidsoverlast

Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast te meten:

  • Gemiddeld geluid (het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau)
  • Maximaal geluidsniveau (geeft de hoogste geluidssterkte aan)
  • Akoestisch onderzoek (kan nodig zijn om te bepalen hoeveel geluid een bedrijf maakt en of dit acceptabel is in de omgeving.

De toegestane hoeveelheid geluid staat in het Activiteitenbesluit of in de vergunning volgens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Bij geluidsoverlast kan de omgevingsdienst of provincie onderzoek doen en zijn aanpassingen verplicht.

Beoordeling van geluidsoverlast

Bij elke ruimtelijke ontwikkeling en vergunningaanvraag wordt geluid beoordeeld op basis van geldende voorschriften. Geluidsnormen zijn strenger voor nieuwe situaties dan voor bestaande.

Geluidsoverlast veroorzaken

Als u verwacht zoveel geluid te veroorzaken dat dit overlast geeft, vraag dan eenontheffing geluidshinder (pdf, 82 KB) aan.  Dit is belangrijk bij sloop of bouw die veel geluid produceert. Door het indienen van de aanvraag kan de gemeente de impact op de omgeving beoordelen en voorwaarden stellen. Tijdige indiening voorkomt vertragingen in de bouw.