Woningen bouwen

Informatie:

Prioritering projecten Ruimtelijke Ordening

Door veel aanvragen en te weinig personeel moeten we keuzes maken welke projecten voorrang krijgen. Projecten met een grote maatschappelijke gevolgen, wettelijke verplichtingen of projecten die al in vergevorderd stadium zitten krijgen voorrang. Aanvragen voor het bouwen van 4 of meer woningen zetten we tijdelijk op de wachtlijst. In februari bekijken we de situatie opnieuw.

Meer informatie over de prioritering van projecten

  • U wilt 4 of meer woningen bouwen? En deze passen niet in het omgevingsplan?
  • Maak dan een afspraak voor een gratis informatief gesprek met onze adviseur ruimtelijke ordening. U belt daarvoor 0341 56 73 21. Samen bespreekt u de uitvoerbaarheid van uw woningbouwplan.
  • Is het resultaat van het informatieve gesprek positief? Stuur dan voor 1 april of voor 1 oktober uw woningbouwplan als principeverzoek naar de gemeente.
  • U hoort uiterlijk op 1 juli of op 1 december of uw plan wel of niet doorgaat.

Nodig bij uw aanvraag

Neem duidelijke tekeningen en/of plattegronden mee naar het informatief gesprek. Zowel van de oude situatie en de nieuwe situatie van uw plannen. Het liefst op kadastrale ondergrond. 

Wat u moet weten

Wel of niet in de afweging woningbouw? 

Twijfelt u of uw plan mee kan in de jaarlijkse ronde? Stuur dan een email naar gemeente@ermelo.nl. Voeg bij uw e-mail een tekening van de situatie zoals die nu is, en een tekening van de toekomstige situatie toe. U beschrijft uw woningbouwplan en u geeft aan hoeveel woningen u wilt bouwen. Doe dit ruim voor 1 maart. Er is vaak nog een informatief gesprek met de gemeente nodig. Na dat gesprek heeft u tijd nodig om uw idee uit te werken.

Het informatief gesprek

Tijdens het informatieve gesprek bespreekt u samen onder andere:

  • Of uw plan voldoet voor het doen van een principeverzoek.
  • Hoe de gemeente tussen 1 maart en 1 juni bepaalt of uw plan doorgaat of niet.
  • U krijgt tijdens het gesprek informatie over de leges- en plankosten. Dat zijn kosten die u betaalt als uw plan doorgaat.
  • FinanciĆ«le risico's.
  • Wat de gemeente doet en wat u doet.

Verordening sociale woningbouw

Ieder woningbouwplan moet voldoen aan de verordening sociale woningbouw. Dat betekent dat 50% van de te bouwen woningen in een plan, sociaal moet zijn. U wordt daarover in het informatieve gesprek verder bijgepraat.

Wat is het afwegingskader woningbouw?

De gemeenteraad van Ermelo heeft de beleidsvisie afweging woningbouwplannen 2023 herzien en vastgesteld. De gemeente bepaalt met het afwegingskader woningbouwplannen aan welke plannen zij meewerkt:

  1. Er is grote woning behoefte naar sociale woningbouw, midden huur en goedkope koop. Daar moeten nieuwbouwplannen aan bijdragen.
  2. Plannen zijn kansrijker als ze ook bijdragen aan onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid, natuurinclusief bouwen en dergelijke.
  3. Een woningbouwplan moet voldoen aan lokale regels en afspraken. En aan de afspraken met de provincie over hoeveel woningen er gebouwd mogen worden.
  4. Werkt de gemeente mee aan het woningbouwplan? Dan heeft u 3 jaar om de woningen woonklaar op te leveren. De exacte planning en wat wel en niet binnen die 3 jaar hoort bespreekt de gemeente met u. De gemeente wil graag snel meer woningen in Ermelo en werkt daarom nauw met u samen.