Oekraïne

Het is oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook veel Ermeloërs bezig. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over opvang van Oekraïense vluchtelingen in Ermelo. Dit overzicht wordt steeds aangevuld met actuele informatie. Niet gevonden wat u zocht? Stel uw vraag via oekraine@ermelo.nl.

  • Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Bent u nog niet ingeschreven bij de gemeente? Maak hiervoor een afspraak door te bellen naar 0341 56 73 21. We kunnen u dan verder informeren en helpen.
  • Neem dan ook uw paspoort of andere identiteitspapieren mee. Dan schrijven we u in.
  • De persoon die zich inschrijft, krijgt dan een burgerservicenummer (BSN).

Voor bewoners die Oekraïense vluchtelingen in huis (willen) hebben

Heeft u een logeerplek? Of wilt u uzelf aanmelden als vrijwilliger om de matches tussen gastgezinnen en vluchtelingen te maken? Meld u dan bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen.

Goed om te weten voor gastgezinnen:

  • Een gastgezin ontvangt geen vergoeding
  • Krijgt u een bijstandsuitkering? Dan wordt de kostendelersnorm niet opgelegd als u een vluchteling in huis neemt. Ook op andere delen van de uitkering heeft het geen invloed.

Heeft u Oekraïners in huis?

We vinden het hartverwarmend dat mensen in onze gemeente hun huis en hart open te stellen voor vluchtelingen. Of het nu bij u thuis is, in een vakantiehuisje of op een andere plek. Hartelijk dank hiervoor!

We vragen u, samen met uw Oekraïense gast waar u onderdak aan geeft, zich te melden bij Burgerzaken van de gemeente en zich te laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo weten we welke vluchtelingen in onze gemeente zijn.

Om de opgevangen mensen verder te helpen is het voor ons belangrijk om te weten waar ze wonen. Wilt u daarom het aanmeldformulier voor ons invullen?
Een afspraak maken voor inschrijven in de BRP kan via 0341 56 73 21.
Meer informatie over inschrijven in de BRP vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Heeft u vragen over de begeleiding? Stuur een mail naar oekraïne@ermelo.nl.

Spreekuur leefgeld aanvragen

Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven zijn en in het bezit van een BSN nummer kunnen leefgeld aanvragen bij de gemeente. Dit doet u in het Huis van Ermelo. Dit kan iedere donderdagmorgen tussen 09.00 en 10.30 uur.

Leefgeld en inkomen uit werk

Heeft u, als Oekraïense vluchteling, inkomsten uit werk? Dan moet u dit direct te melden aan Meerinzicht. U krijgt geen leefgeld meer als u inkomen uit werk heeft. 

Als u gaat werken dan stopt voor uw leefgeld op de 1e van de maand nadat u bent begonnen met werken.

Een voorbeeld: u begint met werken op 10 juli. Dan krijgt u nog leefgeld tot 1 augustus. 

Omdat we iedere 2 weken leefgeld betalen en niet voor de hele maand, kan het gebeuren dat u begin van de maand meldt dat u werkt, maar later die maand toch nog leefgeld ontvangt. We gaan dan niets verrekenen. U mag uw leefgeld dan houden tot aan de 1e dag van de maand volgend op de maand waarop u aan het werk bent gegaan.
Dit blijft zo tot 1 oktober. Daarna passen we deze regeling aan.

Vrijwilligerswerk

U mag wel vrijwilligerswerk doen als u leefgeld heeft. De vergoeding hiervoor zien we niet als inkomen, maar als onkostenvergoeding. Deze vrijwilligersvergoeding mag niet hoger zijn dan € 180 per maand of € 1800 per jaar. Ontvangt u meer, dan zien we dat als inkomen.

Regelmatig stellen ondernemers ons vragen over werk voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe kunnen ze in contact komen met vluchtelingen die aan het werk willen? De gemeente bemiddelt niet. Daarvoor hebben we een uitzendbureau ingeschakeld

Axxent bemiddelt

Axxent Uitzendbureau bemiddelt bij werk voor Oekraïense vluchtelingen.

Aanmelden voor werkgevers

U kunt vacatures bij Axxent aanmelden via:

Er is geen contract tussen de gemeente en het uitzendbureau. Heeft u werk voor vluchtelingen? Dan is het helemaal aan uzelf om te kiezen hoe u dat aanpakt of wie u laat bemiddelen. We informeren u alleen over de mogelijkheden die ons bekend zijn.

Regulier onderwijs

Het streven is om kinderen en jongeren (4-17 jaar) onderwijs te laten volgen.

Voor kinderen van 4-12 jaar (primair onderwijs)

De kinderen gaan naar AZS De Vlieger aan de Deventerweg 83 in Harderwijk. U moet zich voor uw kind eerst aan te melden via oekraine@ermelo.nl. Na melding gaan we over tot inschrijving.

Voor jongeren van 12-17 jaar

Taaleducatie volwassenen

Volwassenen kunnen via Taalhuis Harderwijk en Taalhuis Putten taalonderwijs volgen. Informatie kunt u opvragen via oekraine@ermelo.nl.

Op dit moment werken we met verschillende organisaties samen om zo goed mogelijk hulp te kunnen bieden. Wilt u ook helpen? Dat kan op onderstaande manieren. Reageer via e-mailadres oekraine@ermelo.nl

Aanmelden als vrijwilliger

De samenwerkende organisaties in Ermelo hebben de krachten gebundeld om initiatieven te inventariseren en te stroomlijnen. Dit zijn:

  • Welzijn Ermelo
  • Diaconaal Platform
  • Vluchtelingenwerk
  • Rotary Ermelo

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne meldt u zich daarvoor aan bij thuisinermelo@gmail.com.

Meld hierbij:

  • uw naam
  • uw adres
  • uw e-mailadres
  • uw telefoonnummer
  • geef aan wat je mogelijkheden zijn.

Initiatieven of aanbod vanuit bedrijven of instellingen kan aangemeld worden bij oekraine@ermelo.nl.

Aanbieden kleding en overige goederen

Wilt u kleding en spullen afgeven? Meld dit ons via oekraine@ermelo.nl. De organisaties in Ermelo werken nauw samen met de opvanglocaties en leveren de spullen die nodig zijn. Hulp bieden is maatwerk; regelmatig verandert de lijst met gevraagde spullen. De organisaties sorteren alles en leveren de gevraagde spullen als deze beschikbaar zijn. Als er te veel spullen zijn, dan wordt dit verkocht in het kringloopwarenhuis.

Huisarts

  • Oekraïense vluchtelingen die op de gemeentelijke locaties wonen worden via de locatiemanagers ingedeeld bij een huisarts. Tijdens kantooruren kunt u dan terecht bij de huisarts bij wie u bent ingedeeld.
  • Vluchtelingen in een gastgezin schrijven zich in bij de huisarts van het gastgezin.
  • Buiten kantooruren blijft de huisartsenpost in het ziekenhuis St Jansdal het aanspreekpunt voor zorg.
  • Voor mensen die nog een vervolgafspraak op het Oekraïne spreekuur op huisartsenpost in het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk hebben staan, wordt natuurlijk een goede oplossing gezocht. Met hen wordt contact opgenomen.

Corona

Voor maatregelen omtrent het coronavirus, bijvoorbeeld om te laten testen of vaccineren, kunt u gebruik maken van de hiervoor ingerichte GGD locaties. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gratis de coronaprik(ken) halen op een GGD-priklocatie. Het wordt zeer aangeraden dit te doen!

Wilt u extra zelftesten? Deze zijn gratis af te halen bij de uitgifteposten aan inwoners met een minimuminkomen, bijvoorbeeld de Voedselbank, of het financieel café bij Welzijn Ermelo, Raadhuisplein 8 in Ermelo.

Zorg voor kinderen

Kinderen kunnen aangemeld worden bij de organisaties jeugd(gezondheids)zorg;

  • Icare Jeugdgezondheidszorg (0-4 jaar)
  • GGD Noord Oost Gelderland (4-18 jaar)
  • Centrum Jeugd en Gezin.

Deze organisaties vindt u aan de Dr. van Dalelaan 12 in Ermelo. U kunt binnenlopen bij het inloopspreekuur of bellen naar 0341 79 99 09.
Kijk voor meer informatie op www.cjgermelo.nl.

Veilig Thuis

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Vluchtelingen zijn een risicogroep en vallen onder de categorie afhankelijkheidsrelaties. Bij particuliere opvang kan er naast mensenhandel ook huiselijk geweld of kindermishandeling gebeuren. Denk hierbij aan seksueel geweld en seksueel misbruik. Veilig Thuis geeft informatie, advies, biedt ondersteuning en doet onderzoek. Kijk voor meer informatie op www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl.

Zorgverzekering

U hoeft geen zorgverzekering meer aan te vragen als u start met werken. Iedereen is verzekerd via een speciale regeling medische zorg (RMO). Vanaf 1 augustus stopt uw zorgverzekering automatisch als u deze aangevraagd had. U krijgt hierover een brief van uw zorgverzekering. Voor kinderen geldt dat bijna alle mondzorg vergoed wordt. Bij volwassenen wordt niet alles vergoed. Bij spoedgevallen/acute noodzaak wordt het vergoed.

Verder is er de zorgkiezer. Die laat zien wat er per 1 juli verandert als het om de zorgverzekering voor Oekraïense vluchtelingen gaat.

Zorg voor dieren

U kunt met uw huisdier terecht bij elke dierenarts in de buurt. Via de website www.hulpvoordierenuitoekraine.nl en bij nabellen kunnen dierenklinieken zich daar aanmelden en bij deze organisatie de declaraties voor de noodzakelijke behandelingen indienen. Op deze site staat veel informatie. Ani Cura heeft zich aangemeld.

Op de website van Ermelo Buitenleven kunt u terecht voor vrije tijdsactiviteiten. De informatie is ook opgenomen in het Engels en Duits.

Neem ook contact op met uw begeleider om te vragen naar meer en andere activiteiten in de gemeente