Zonnepanelen en bomen

De interesse in zonnepanelen is de laatste jaren erg groot. Steeds meer mensen en bedrijven besluiten om zonnepanelen aan te schaffen. Ook de overheid moedigt dit aan, want het is een goede manier om de energievoorziening te verduurzamen. Als gemeente krijgen we daarom steeds vaker vragen van inwoners om bomen te kappen of te snoeien. De kap of snoei geeft minder schaduw op de zonnepanelen, en dus meer opbrengst van zonne-energie. We leggen graag uit hoe we met deze vragen omgaan.

We kappen of snoeien geen bomen voor zonnepanelen

Niet alleen zonnepanelen helpen bij de duurzaamheidsdoelen. Ook bomen doen dat! Bomen leggen:

  • CO2 vast
  • geven zuurstof
  • verminderen fijnstof
  • brengen verkoeling
  • verhogen de biodiversiteit.

Bomen zorgen ook voor een prettige, groene omgeving. Om die reden kappen of snoeien we geen bomen voor aanwezige of te plaatsen zonnepanelen. Deze vragen wijzen we (bijna) altijd af.

Is uw dak minder geschikt voor zonnepanelen?

Niet iedere woning is geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen leveren minder op als ze in de schaduw van bomen liggen. Houd ook rekening met bomen die nog hoger groeien. Laat u goed adviseren voordat u zonnepanelen koopt. Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen, maar wilt u toch voordeel hebben van de zon? Doe dan mee met duurzame energieprojecten in de regio via De Postcoderoos regeling. Kijk voor meer informatie op www.veluwe-energie.nl.