Week tegen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Van 14 tot en met 20 november is het de Week tegen Geweld. In deze week vragen we aandacht voor verschillende vormen van geweld zoals, huiselijk geweld, kindermishandeling en geweld tegen vrouwen. Soms is geweld dichterbij dan we denken. Heeft u zelf te maken met geweld, of heeft u zorgen om een ander? Erover praten helpt!

Alle geweld dat iemand pleegt binnen het gezin, relatie of de familie noemen we huiselijk geweld. Het kan gaan om lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Maar ook verwaarlozing en financieel misbruik vallen onder huiselijk geweld. In bijna elk gezin is het wel eens onveilig. Maar kindermishandeling en huiselijk geweld gaat over structurele onveiligheid. Dat is onveiligheid die er altijd is en waarbij de situatie bedreigend of gewelddadig is. Terwijl iedereen recht heeft op een veilige omgeving. Slachtoffers moeten weten dat het niet hun schuld is. 

Heeft u zelf te maken met huiselijk geweld?

Erover praten is het beste dat u kunt doen. Zo maakt u het probleem bespreekbaar en kan er naar een oplossing worden gezocht. Er is hulp voor u en voor degene die u of een ander mishandelt. Neem contact op met Veilig Thuis. Deze professionele hulplijn kunt u gratis en anoniem bellen. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar voor hulp en advies via (0800) 2000 of via de website van Veilig Thuis. Via deze website kunt u ook chatten met medewerkers van Veilig Thuis. Dit kan van 09.00 tot 17.00 uur.

Vermoed u huiselijk geweld in uw omgeving?

Heeft u het vermoeden dat iemand in uw omgeving wordt mishandeld? Op de website van de Rijksoverheid leest u hoe u in actie kunt komen. U vindt er de signalen van mishandeling, tips om het gesprek aan te gaan en ervaringsverhalen. U kunt altijd bellen om zorgen en vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling te bespreken. Of bel Veilig Thuis via (0800) 2000. Dit kan gratis en anoniem. De medewerker van Veilig Thuis geeft advies en samen bespreekt u wat er moet gebeuren.