Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten

Bent u uw baan verloren? Mag uw winkel niet open? Of is er een andere reden waarom u door de coronamaatregelen minder inkomen heeft en uw woonlasten niet kunt betalen? Dan kunt u misschien de TONK aanvragen.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Als u door de coronacrisis minder inkomen heeft en hierdoor uw woonlasten niet meer kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor een eenmalige uitkering. U mag het geld alleen gebruiken om uw woonlasten te betalen. Met woonlasten wordt de huur of hypotheek, servicekosten, bijdrage voor Vereniging van eigenaren en de kosten voor gas, water en licht bedoeld. 

Voorwaarden

U moet voldoen aan deze voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • Door de coronamaatregelen heeft u (veel) minder inkomen.
  • U heeft in januari 2021 minimaal 30% minder inkomen dan in januari 2020. 
  • De kosten voor de woonlasten zijn 40% van uw totale inkomen. 
  • Uw eigen vermogen is niet hoger dan € 53.100,-
  • Uw maandelijkse woonlasten zijn hoger dan € 600,-
  • Andere regelingen bieden niet of onvoldoende uitkomst, zoals het recht op huurtoeslag, voorlopige teruggave bij eigen woningbezit en/of overeengekomen tijdelijke verlaging/opschorting huurbetalingsverplichting.
  • Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Aanvragen TONK

Hoe hoog is de tegemoetkoming TONK?

De hoogte van de uitkering hangt af van uw persoonlijke situatie. U krijgt minimaal € 138 en maximaal € 2.000. 

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK-uitkering voor de periode van januari 2021 tot en met juni 2021 aanvragen. Korter kan natuurlijk ook, maar langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u het extra geld echt nodig heeft. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt u het geld in één keer uitbetaald. 

Terug naar het overzicht met alle nieuwsartikelen