Rookmelders vanaf 1 juli in elke woning verplicht

Vanaf 1 juli zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke woning. Het gaat om minimaal 1 rookmelder op elke verdieping in de vluchtroute van uw huis. En dat is niet voor niks. Als u op elke verdieping een rookmelder heeft, bent u bij brand eerder veilig buiten. Rookmelders redden levens!

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Hang minimaal 1 werkende rookmelder op iedere verdieping in de vluchtroute. Vaak is dat in de hal of op de overloop. U bent nog beter beschermd wanneer er ook rookmelders in de slaapkamers zijn. Maar het is het veiligst om rookmelders te plaatsen in alle ruimten waar u leeft. Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer.

Veilig vluchten bij brand

Het is belangrijk dat u veilig naar buiten kunt als er brand is. Met deze tips bent u beter voorbereid:

  • Oefen regelmatig uw vluchtplan met eventuele huisgenoten en/of kinderen. Zo weet u hoe u snel en veilig naar buiten kunt bij brand.
  • Verlies bij brand geen kostbare tijd met zoeken naar een sleutel. Hang deze op een vaste plek. Kies een plek waar u snel bij kunt, maar buiten het zicht en bereik van buitenstaanders.
  • Door ‘s nachts binnendeuren te sluiten, verspreidt brand en rook minder snel. Hierdoor heeft u meer tijd om veilig te vluchten. Sluit bij brand ook de deuren achter u en blijf laag bij de grond bij rook.