Pas op voor telefonische oplichting!

Steeds meer ouderen wonen zelfstandig. Het is belangrijk dat zij veilig en weerbaar zijn. Veel ouderen weten al wat te doen als er iemand met een babbeltruc aan de deur staat. Maar veel oplichters gebruiken nu de smartphone om een woning binnen te komen. De politie Veluwe-West geeft tips over deze vorm van oplichting.

Oplichting via de telefoon

Oplichters proberen op slimme manieren geld van u te stelen of in uw woning te komen. Dat proberen zij bijvoorbeeld via een WhatsApp-bericht, of door u zogenaamd namens de bank te bellen. Ze vragen u dan snel geld over te maken. Of ze stellen voor om uw bankpas (doorgeknipt) bij u thuis op te halen. Maar uw bank vraagt u nóóit om codes of om geld over te maken. Zij komen uw bankpas ook niet aan huis ophalen. Krijgt u toch zulke vragen? Weet dan dat dit altijd om een oplichter gaat!

Vertrouwt u het niet? Bouw een pauze in!

Een oplichter zorgt voor paniek en onrust in het telefoongesprek. Ze vragen u snel te handelen en maken misbruik van uw vertrouwen in de bank. Overkomt dit u? Zeg dat u terugbelt en hang op! Bel daarna meteen met iemand die u vertrouwt. Bijvoorbeeld uw partner, zoon, dochter of goede vriend. Leg de situatie uit en zorg dat u weer rustig wordt. Bel samen naar de bank om te vragen of zij u hebben gebeld.

Gebruik een hulpkaart

De politie adviseert ouderen om een hulpkaartje naast de telefoon te leggen. Kijk naar het kaartje als u een telefoongesprek heeft dat u niet vertrouwt. Er staat op wat u kunt doen, en wie u kunt bellen als dit gebeurt. Een uit te knippen hulpkaartje vindt u op de gemeentepagina van het Ermelo's Weekblad van 24 november 2021.

Terug naar het overzicht met alle nieuwsartikelen