Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel

In Nederland groeit ongeveer 3% van alle kinderen op in onveilige situatie thuis. Samen hebben we een belangrijke taak om de veiligheid van deze kinderen te verbeteren. In de Week tegen Kindermishandeling vragen we niet alleen aandacht voor het probleem zelf en de omvang, maar vooral wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling beter te maken.

Geweld achter de voordeur

Lianne vertelt over haar ervaring uit haar jeugd: “Buitenshuis werd er niet gesproken over wat er thuis gebeurde. Buitenshuis waren we op het eerste gezicht een gelukkig gezin. We gingen op vakanties, waren op verjaardagen en iedereen was altijd welkom. Maar achter de dichte voordeur ging het mis. De omgeving heeft een beeld dat mishandeling er pas is wanneer er fysiek blauwe plekken zijn.

Mijn blauwe plekken waren niet te zien. Ik werd niet geslagen thuis. Het hoeft niet opzettelijk te zijn. En daar ligt misschien de misvatting. Verwaarlozing zonder opzet, een situatie die te groot is, een zorgmijdend gezin door eigen jeugdtrauma’s. Mijn ouders hielden, en houden, zielsveel van ons, maar ze kwamen handen tekort in de opvoeding en vertrouwen tekort voor hulp. Eigenlijk is dat wat er speelde bij ons.

Begeleiding, zoals het nu kan zijn, die naast mijn ouders had gestaan, was heel goed geweest. Dan hadden mijn ouders meer in hun kracht kunnen staan. Opvoedondersteuning of therapie voor mijn moeder, daar zouden wij ook weer beter van geworden zijn. Maar die ruimte is er nooit geweest. Het is doorgegaan van generatie op generatie. Tot hier, punt.”

Help jij mee om de cirkel van geweld te doorbreken?

In een tijd waarin we elkaar minder zien, is het éxtra belangrijk om goed op te blijven letten. Hierbij een aantal belangrijke tips.

  • Heb je het gevoel dat er iets aan de hand is? Vaak klopt dat gevoel.
  • Praat erover met het kind en/of de ouders.
  • Bespreek de situatie met het Sociaal Team (0341) 20 43 20 of met het Centrum Jeugd en Gezin (0341) 799 909.
  • Vraag advies bij Veilig Thuis, dit kan ook anoniem 0800 - 2000 (gratis, 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar).
  • Bel bij direct gevaar altijd 112!
Terug naar het overzicht met alle nieuwsartikelen