Bestrijding van gladheid

Het winterse weer is in aantocht. Wij werken hard om de wegen en fietspaden binnen de gemeente veilig en goed begaanbaar te houden, het hele jaar door. In de komende periode zijn we daarom extra alert op gladheid door ijzel, bevriezing en sneeuw. Vaak komt de gladheid heel plotseling op. De gemeente strooit wegen die glad worden door bevriezing, sneeuw of ijzel.

Metingen van gladheid

De gemeente Ermelo is aangesloten bij het gladheidsmeldsysteem van MeteoConsult. Dagelijks ontvangt het team wijkservice de actuele weersverwachting, waarbij ook de kans op gladheid of winterse neerslag wordt aangegeven. In het wegdek aan de Dirk Staalweg, Garderenseweg en Buitenbrinkweg zitten meetpunten. Deze geven de waardes aan van temperatuur, luchtvochtigheid en geleidbaarheid van het wegdek. Op basis van deze waardes, of bij eigen waarnemingen en controles, starten we met strooien.

Wat doet de gemeente

De gemeente strooit preventief. Over het algemeen geldt dat er gestrooid wordt vóór het verkeer de weg opgaat. Niet alle wegen zijn gelijk. Er zijn provinciale wegen en wegen in eigendom van de gemeente. Hierdoor komt het voor dat de gemeentelijke wegen wél en de provinciale wegen niét worden gestrooid of andersom. Daarnaast strooit de gemeente in eerste instantie alleen hoofd- en doorgaande wegen. Houd daar rekening mee wanneer je in een vorstperiode de weg op gaat. 

Bekijk de strooiroutes

Zoutkisten

Zodra er sneeuw of gladheid wordt voorspeld, plaatsen we zoutkisten op verschillende locaties. Inwoners kunnen het zout dan zelf op de openbare ruimte/stoep strooien. Je vindt de locaties van de zoutkisten op www.ermelo.nl/zoutkisten. We vullen de kisten regelmatig bij. Als een kist (bijna) leeg is of als je misbruik of vandalisme ziet, dan kun je dit melden via ons meldpunt.

Maak een melding

Eigen verantwoordelijkheid

De gemeente doet er alles aan om de wegen veilig te houden, maar het blijft oppassen. Houd zelf ook de weerberichten goed in de gaten en rijd voorzichtig bij gladheid. Daarnaast kun je zelf ook helpen in het bestrijden van gladheid. Als iedereen de stoep voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij houdt, blijven woonwijken beter begaanbaar voor voetgangers.

Terug naar het overzicht met alle nieuwsartikelen