Afscheid van André Baars

André Baars (59) legde begin november zijn ambt neer als burgemeester van Ermelo. Geen gemakkelijk besluit, maar gezien de bestuurlijke situatie onontkoombaar. Bijna negen jaar mocht hij burgervader zijn. De periode eindigde met ophef en rumoer. In dankbaarheid kijkt hij terug op de eerste zeven jaren. De ‘vette jaren’. Alles wat daarna kwam, wil hij het liefst zo snel mogelijk vergeten. “Geloof me, ik wilde Ermelo deze ellende besparen.”

De afspraak voor het afscheidsinterview is bij hem thuis, aan de rand van de bosrijke ‘Koninginnebuurt’ in Noord. Een rustig straatje langs het spoor waar het Te Koop-bord in zijn tuin direct de aandacht trekt. Een dag eerder zijn meerdere kijkers langs geweest. Baars lacht: hij moest nog aanpoten om alles aan kant te krijgen. “Ik verwacht vandaag de eerste biedingen,” vertelt hij monter. In de woonkamer twinkelen lichtjes van een mini-kerstboom en klinkt zacht klassieke muziek. De kat geeft kopjes aan de verslaggever. “Als je ‘m zat bent, druk je ‘m gewoon weg hoor,” zegt Baars. Opnieuw die lach. Het moet gezegd: hij oogt ontspannen. Opgelucht misschien?

Het is geen makkelijke tijd geweest. Begin november legde hij zijn ambt neer. Baars kreeg naar eigen zeggen geen vertrouwen van de overige collegeleden. Er lag een rapport dat ruimte bood tot herstel, maar de wethouders wilden niet met hem verder. “Dus heb ik de eer aan mijzelf gehouden.” We spreken af dat we hem niet als ‘het slachtoffer’ willen presenteren. Een verhaal kent altijd meerdere kanten. Bovendien wil Baars geen olie op het vuur gooien. Dit afscheidsinterview is bedoeld om iets af te ronden. Ook al is het te vroeg om rimpels glad te strijken.

Videoboodschap André Baars

Link naar videoboodschap André Baars
Klik op de afbeelding om de video te starten
Bekijk de videoboodschap
Terug naar het overzicht met alle nieuwsartikelen