HOME  |  Inwoners  |  Verward gedrag

Verward gedrag

Deze artikelen zijn onderdeel van een serie van tien verhalen over Noord-Veluwse inwoners die te maken hebben met verward gedrag. Samen met de andere gemeenten op de Noord-Veluwe geven we op deze manier aandacht aan dit onderwerp. Heb je vragen of hulp nodig? Kijk dan www.sociaalteamermelo.nl of bel naar (0341) 20 43 20.

 • “Mijn buurman is geen doorsnee buurman”

  (21-07-2020)

  Regina den Besten-de Pauw is oud maar kwiek. Je zou haar geen 92 jaar geven. “Ik ben een echte Harderwiekse,” zoals ze zelf zegt. Met haar buurman kan ze het goed vinden, al is het geen doorsnee buurman. “Af en toe hebben we een flauwekulletje samen.”

 • Marleen: “Ik kan er niets aan doen dat ik ziek ben geworden”

  (02-06-2020)

  Marleen (49 jaar) heeft een stemmingsstoornis en is sinds 1996 in behandeling. “Ik heb veel meegemaakt en gezien qua psychische ziektebeelden, maar iedereen is op de eerste plaats een mens.” 

 • Maria: “Een psychisch probleem kan iedereen overkomen”

  (04-05-2020)

  Maria (32) uit Epe is maatschappelijk werker voor welzijnsorganisatie Het Venster. Deze welzijnsorganisatie levert verschillende diensten om mensen thuis te ondersteunen. Maria heeft deelgenomen aan de cursus ‘Grip op verwardheid’ en deelt graag haar ervaringen. “Ik denk dat professionals en burgers baat hebben bij deze cursus.” 

 • Steef: “Als je echt naar de ander luistert, kan je verschil maken”

  (07-04-2020)

  Een posttraumatische stressstoornis en een beëindigde relatie zorgden er voor dat Steef (45 jaar) op straat terecht kwam. De woorden ‘Ik geloof in je’ zorgden voor een keerpunt in zijn leven, waardoor hij de weg weer terug vond.

 • Wijkagent Han: “We krijgen vaak te maken met onbegrepen gedrag”

  (03-03-2020)

  Al twaalf jaar werkt hij bij de politie en de laatste drie jaar als wijkagent in Wezep, gemeente Oldebroek. Han Moes (38 jaar) heeft een achtergrond in de verpleegkunde. Hij is gewend om te werken met mensen die ‘anders zijn’, denk aan een lichamelijke handicap of psychische problemen. “Als we geconfronteerd worden met verward gedrag zijn er twee sporen mogelijk: hulpverlening of strafrecht.”

 • Jan en Marga: “Onze buren komen uit een beschermde woonomgeving”

  (04-02-2020)

  Jan en Marga wonen in een vrijstaande woning in het groen. Tegenover hen wonen mensen die vanuit een beschermde woonomgeving komen. De komst van de nieuwe bewoners verwelkomden ze met open armen. “Buren zijn buren.”

 • Sarian: "Meer acceptatie van mensen met verward gedrag"

  (07-01-2020)

  Sinds zijn pubertijd heeft haar zoon de diagnose schizofrenie. Twintig jaar later raakt het haar nog als ze er over praat. Sarian Verbaak (64 jaar) pleit voor meer acceptatie van mensen met verward gedrag. Mét aandacht voor de naasten van deze mensen. “Het is mijn missie geworden. We moeten door de vooroordelen heen breken. Dat kan alleen maar als mensen weten hoe de vork in de steel zit.”

 • Justin: “Niemand verwacht van mij dat ik op straat heb geleefd”

  (02-12-2019)

  Justin (32 jaar) heeft in het verleden te maken gehad met criminaliteit en verslavingsproblematiek. Toen hij in 2010 voor zijn vriendin van Harderwijk naar Zeewolde verhuisde, kon hij dat verleden achter zich laten. Het ging goed totdat zijn vriendin ziek werd. Na drie jaar overleed zij aan borstkanker en stond Justin er alleen voor.

 • Maurice heeft schizofrenie: “Ik wil iets doen voor de medemens”

  (06-11-2019)

  Maurice (44 jaar) was jarenlang elektricien in de bouw. Maar op een gegeven moment ging hij niet meer naar zijn werk. Het zou nog een tijd duren voordat hij de diagnose schizofrenie kreeg. Hij werd afgekeurd en sindsdien komt hij rond van zijn uitkering.