Tijdelijke woningen Beemdweg
Op 13 november 2019 heeft de gemeenteraad besloten dat er tijdelijke woningen komen aan de Beemdweg 17. Tijdelijke woningen zijn kleine woningen voor één persoon die gemakkelijk te (ver)plaatsen zijn. De gemeente is al langer op zoek naar geschikte plekken voor het bouwen van tijdelijke woningen. Dit om de druk op de woningmarkt kleiner te maken. De gemeente Ermelo heeft de grond gekocht en UWOON plaatst hier tijdelijke woningen.
Er komen 20 tot 25 woningen voor een periode van maximaal 15 jaar. De bedoeling is dat de woningen op zijn vroegst in het begin van 2021 klaar zijn.
Op het terrein aan de Beemdweg staat ook nog een boerderij. Dit is een beeldbepalend gebouw uit 1925. Met de aankoop van de grond is ook de boerderij bezit geworden van de gemeente Ermelo.
Naast de realisatie van de ca. 20 tijdelijke woningen willen we ook graag dit gebouw gebruiken voor mensen die dringend een huis nodig hebben. In het begin verhuren we de woning een jaar aan één huishouden (één of twee personen). In dit jaar bekijken we hoe de boerderij past in het grotere project.
De plannen passen binnen het doel van de gemeente om de druk op de woningmarkt kleiner te maken. Daarbij wordt speciaal ingezet op woningen voor die mensen die het meeste last hebben van de lange wachttijd voor een sociale huurwoning. Dat zijn jongeren die starten (tot 28 jaar) en mensen die door omstandigheden dringend op zoek zijn naar een woning.
De gemeente en UWOON pakken dit project samen op met de omwonenden. Daarom is een klankbordgroep gestart. Daarin zitten omwonenden, vertegenwoordigers van de gemeente en UWOON. De klankbordgroep is actief betrokken bij het project. Zij denkt mee over de uitstraling van de tijdelijke woningen, de inrichting van de omgeving (groenvoorziening) en de gevolgen voor het verkeer in de directe omgeving.
Bij de start van het project Tijdelijke woningen Beemdweg, is vanuit de buurt nadrukkelijk de wens uitgesproken om ook te kijken naar de verkeerssituatie rondom de Beatrixschool. Samen met de werkgroep verkeer is hiervoor een plan met maatregelen opgesteld. Dit is ook besproken in de klankbordgroep. Het plan om de verkeerssituatie te verbeteren bestaat uit een aantal onderdelen:
Instellen stopverbod Beemdweg, en een deel Smidsweg
In de Beemdweg komt afwisselend links en rechts van de weg een stopverbod.
- Het stopverbod geldt vanaf de Varenlaan tot aan de schoolzone aan de rechterkant. Parkeren mag links.
- Vanaf de schoolzone tot aan de Smidsweg geldt het stopverbod aan de linkerkant. Parkeren mag rechts.
- Ook in de Smidsweg komt voor een deel een stopverbod, namelijk bij de huisnummers 54, 56 en 58 (aan de kant van de woningen).
Gele lijnen langs de rand van de straat geven de het stopverbod aan. Er komen ook gele lijnen rondom de uitritten van woningen. Op deze manier wordt het in- en uitrijden voor bewoners gemakkelijker gemaakt.
Benadrukken stopverbod in de schoolzone en kruising Beemdweg/Smidsweg
Op de kruising Beemdweg/Smidsweg mag niet gestopt worden. Daarnaast is stoppen in de schoolzone verboden. Beide situaties gelden nu ook al. Om dit stopverbod te benadrukken wordt op de kruising en in de schoolzone gele belijning aangebracht.
Eenrichtingsverkeer in de Beemdweg en een deel van de Smidsweg
De Beemdweg wordt eenrichtingsverkeer. Het is alleen mogelijk om vanaf de Varenlaan de Beemdweg in te rijden. Ook de Smidsweg (kruising Beemdweg/Smidsweg tot Wethouder Rikkerslaan) wordt eenrichtingsverkeer.
Oversteek in de schoolzone
We brengen een versmalling in de Beemdweg aan bij de school. Een paal met een hand daarop maakt deze oversteekplaats duidelijk. Zo wordt de snelheid van auto’s tegenover de ingang van de school afgeremd.
Deze maatregelen kunnen we niet zomaar uitvoeren. Hiervoor zijn eerst verkeersbesluiten nodig. Deze verkeersbesluiten liggen vanaf 7 oktober 2020 voor een periode van 6 weken ter inzage in het gemeentehuis. Daarnaast plaatsten we dit op de gemeentepagina van 7 oktober 2020.
Aanpassingen in verkeerssituatie
Binnenkort vinden er werkzaamheden plaats. De werkzaamheden zijn gericht op aanpassingen in de verkeerssituatie. Het gaat hier om het invoeren van eenrichtingsverkeer, het invoeren van een stopverbod en het benadrukken van een stopverbod in en om de Beemdweg.
Op 22 februari worden de verkeersborden geplaatst. Het aanbrengen van gele lijnen (stopverbod) is afhankelijk van het weer en laat nog even op zich wachten. Dit wordt naar verwachting in maart gedaan.
De versmalling ter hoogte van de ingang van de school wordt, zoals afgesproken, gerealiseerd tijdens de realisatie van de tijdelijke woningen aan de Beemdweg.
In grote lijnen is de komst van de tijdelijke woningen onder te verdelen in drie fases:
- Fase 1: voorbereidingsfase (ontwerp, plannen enzovoort)
- Fase 2: ontwikkelingsfase (klaarmaken en bouw)
- Fase 3: afrondingsfase (oplevering, verhuur enzovoort)
Fase 1: Voorbereidingsfase
Om de tijdelijke woningen aan de Beemdweg mogelijk te maken, vragen we een uitgebreide omgevingsvergunning aan. Deze is 15 jaar geldig. En gaat in op het moment dat de eerste woning wordt bewoond. Om deze vergunning te regelen is het volgende nodig:
- Een ruimtelijke onderbouwing (uitleg).
- Een inrichtingsplan.
Ruimtelijke onderbouwing
Hierin leggen we uit hoe het project voldoet aan de wetten en regels van Europa, provincie en gemeente. Hiervoor zijn onderzoeken nodig van bijvoorbeeld geluid, luchtkwaliteit enzovoort. Dit duurt ongeveer 6 maanden. Uit onderzoeken komen misschien dingen naar voren die we niet verwachten. Denk bijvoorbeeld aan archeologische vondsten. Dan is misschien extra onderzoek nodig. Plannen lopen daarom soms uit en soms zijn aanpassingen in het project nodig.
Inrichtingsplan
In het inrichtingsplan staat hoe het projectgebied eruit komt te zien. Daarin staat bijvoorbeeld wat de indeling van het terrein is en wat voor materialen we willen gebruiken. In het inrichtingsplan staat ook hoe we wet- en regels vormgeven.
Overleg vooraf
Voordat we de aanvraag uitgebreide omgevingsvergunning doen, wordt een vooroverleg aangevraagd. Dit is een schriftelijke aanvraag. Hierin staan de plannen voor een aanvraag voor een uitgebreide omgevingsvergunning. Voor het vooroverleg moeten de meeste onderzoeken klaar zijn. Ook het inrichtingsplan moet klaar zijn. Resultaat van het vooroverleg kan zijn dat onderzoeken aangevuld moeten worden of de plannen aangepast.
Aanvraag uitgebreide omgevingsvergunning
Na indienen van de aanvraag
- Mag de gemeente de aanvraag niet meer aanpassen.
- Wordt er een ontwerpvergunning gemaakt.
- De aanvraag duurt 26 weken.
Daarna mag iedereen de ontwerpvergunning 6 weken bekijken. We bekijken de zienswijzen die er zijn (reacties op de ontwerpvergunning). Deze kennen we toe of wijzen we af. Dit nemen we mee in de uiteindelijke vergunning. Deze definitieve vergunning leggen we voor aan het college van burgemeester en wethouders. Na akkoord is de vergunning rond.
De volgende organisaties beoordelen de ontwerpvergunning:
- Omgevingsdienst Noord Veluwe.
- Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
- Veiligheids Regio Noord West Veluwe.
Planning
- januari tot maart 2020 - Onderzoek t.b.v. Ruimtelijke onderbouwing en inrichtingsplan
- maart tot juni 2020 - Vooroverleg
- juni tot september 2020 - Aanvraag uitgebreide omgevingsvergunning
Fase 2: Ontwikkelingsfase
Als de vergunningen zijn gegeven, start het plaatsen van de tijdelijke woningen. Daarvoor vinden eerst werkzaamheden in en op de grond plaats. Denk aan het aanleggen van het riool en elektriciteit. Als deze werkzaamheden klaar zijn worden de woningen geplaatst. Ook wordt het groen en de straten aangelegd.
Fase 3: Afrondingsfase
Als bekend is wanneer de tijdelijke woningen klaar zijn, worden de woningen verhuurd. Woningzoekenden moeten hiervoor ingeschreven staan bij www.hurennoordveluwe.nl. Op dit moment weten we nog niet precies hoe de woningen toegewezen worden. Houd hiervoor deze website en/of de website van UWOON in de gaten.
Werkzaamheden (januari 2021)
Op korte termijn vinden er werkzaamheden plaats op het terrein van de Beemdweg 17. De werkzaamheden zijn gericht op archeologisch onderzoek. In april 2020 heeft er een proefsleuvenonderzoek plaatsgevonden. Binnenkort wordt er ook achter de boerderij nog een proefsleuf gegraven om letterlijk in de bodem te kijken. Dan wordt verder onderzocht of er archeologische resten zijn. En wat de kwaliteit en waarde daarvan zijn. Tegelijkertijd wordt er op een gedeelte van het terrein een boorpunten onderzoek uitgevoerd, ook voor het archeologisch onderzoek.
Onderzoeken op het terrein (april 2020)
Om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de tijdelijke woningen aan de Beemdweg 17 vinden er verschillende onderzoeken plaats op het terrein.
Eén van die onderzoeken is een archeologisch onderzoek. Dit is inmiddels gebeurd. Uit de resultaten daarvan blijkt dat er vervolgonderzoek nodig is. Dit bestaat uit een proefsleuvenonderzoek. Daarom starten er op 30 april graafwerkzaamheden. Er worden proefsleuven gegraven om letterlijk in de bodem te kijken. Dan wordt verder onderzocht of er archeologische resten zijn. En wat de kwaliteit en waarde daarvan zijn.
Om het terrein geschikt te maken voor tijdelijke woningen voert een gespecialiseerd bedrijf een sonderingsonderzoek uit. Dit is een onderzoek waarbij een sondeerwagen de draagkracht en de opbouw van de bodem onderzoekt. De resultaten van dat onderzoek bepalen de fundering voor de tijdelijke woningen. De fundering voorkomt het wegzakken van woningen of de vorming van kuilen in verharding. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd met een rupsvoertuig of een 6x6 vrachtwagen.
Ook achter de boerderij aan de Beemdweg wordt gesondeerd. Om dit onderzoek uit te voeren, is het nodig beplanting weg te halen. Rondom de boerderij staan struiken en coniferen waardoor het terrein achter de boerderij nu niet bereikbaar is. Daarom halen we deze weg. Dit mag zonder kapvergunning. Deze werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Het sonderingsonderzoek staat gepland op 20 en 21 augustus (week 34).
Januari 2021
Binnenkort vinden er werkzaamheden plaats op het terrein van de Beemdweg 17. Het gaat om archeologisch onderzoek. In april 2020 vond er een proefsleuvenonderzoek plaats. Binnenkort wordt er ook achter de boerderij nog een proefsleuf gegraven. Zo kijken we in de bodem zien of er archeologische resten zijn. En ook wat de kwaliteit en waarde daarvan zijn. Op hetzelfde moment voeren we op een gedeelte van het terrein een boorpuntenonderzoek uit. Ook dit is voor het archeologisch onderzoek.
Om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen op het terrein van de Beemdweg 17 is een omgevingsvergunning aangevraagd. Van donderdag 4 februari tot donderdag 18 maart is de vergunning in te zien. Dit is de wettelijke periode van 6 weken. Tijdens de periode van inzage kunnen belanghebbenden die dat willen op het plan reageren.
Wilt u de aangevraagde omgevingsvergunning inzien? Vraag dit dan hier aan. Of bel ons via (0341) 56 73 21.
Nieuwsbrief 4

Het is al bijna een jaar geleden dat we omwonenden/belangstellenden hebben geïnformeerd over de plannen van de gemeente en UWOON voor tijdelijke woningen aan de Beemdweg 17. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd. In de eerste maanden van 2020 zijn we vooral met de klankbordgroep van omwonenden en met twee werkgroepen in gesprek geweest over de kaders voor het project. Rond de zomer heeft dit geleid tot concrete voorstellen waarmee de klankbordgroep heeft ingestemd. In de vorige nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd over de manier waarop de verkeersituatie (rondom de Beemdweg en Beatrixschool) wordt verbeterd . Ook hebben we het ontwerp van de tijdelijke woningen en het terrein gedeeld. In deze nieuwsbrief willen we u meenemen in het vervolg. De komende tijd staan er verschillende werkzaamheden gepland. Bovendien is er een wijziging in het ontwerp doorgevoerd die we graag met u willen delen.
Aangepast ontwerp
Op het terrein van de Beemdweg staat een groep beukebomen (links op de tekening). Bij het maken van het ontwerp was nog niet duidelijk of het nodig was deze bomen te kappen. Inmiddels is er meer helderheid. Het inmeten van het terrein heeft duidelijk gemaakt dat met het ontwerp uit nieuwsbrief 3 het onvermijdelijk is om deze bomen te kappen. Bovendien is duidelijk geworden dat de bomen vallen in de categorie ‘waardevolle bomen’.
Het past niet binnen het beleid van de gemeente Ermelo en UWOON om waardevolle bomen te kappen. Groen en natuur is in Ermelo immers heel belangrijk. Dit kwam ook uit de klankbordgroep naar voren. In de kaders voor het project heeft de klankbordgroep dit als volgt opgeschreven: Zoveel mogelijk groen; Hoge bomen en groene afscheidingen op het perceel waar mogelijk handhaven of anders compenseren op een andere plek in het gebied.’.
Na overleg met de klankbordgroep is daarom besloten om het ontwerp enigszins aan te passen. De grootste verandering is dat de beukebomen blijven staan. Om dit mogelijk te maken zijn de woningen aan de bovenzijde van het oorspronkelijke ontwerp verplaatst in de richting van de boerderij. Het onderste blok kwam daarmee erg dicht tegen de tuin van één van de huurwoningen te staan. Om dit op te lossen is gekozen om dit blok iets korter te maken en één woning minder te bouwen. Het plan bestaat nu uit:
- 14 miniwoningen van ongeveer 27m2. De (toekomstige) bewoners hebben een woning met alleen een woonlaag op de begane grond.
- 6 basiswoningen van ongeveer 43m2. De (toekomstige) bewoners van deze woningen krijgen de beschikking over iets meer ruimte. Naast een begane grond hebben deze woningen ook een verdieping. Deze woningen hebben op de afbeelding een gele stip.
Tussen de woningen komen 3 tot 5 meter brede groenstroken met enkele bomen en één verharde toegangsweg. Rondom de woningen wordt gras ingezaaid en bij de toegang van het terrein worden vaste planten of bloemrijke kruiden, hagen en een enkele boom geplant. Daarachter komen 18 parkeerplaatsen met een waterdoorlatende ondergrond. Aan de rand van het ‘plein’ komt een voorziening voor fietsen. Afvalcontainers komen op een verzamelplek bij elk woonblok. Op verschillende woningen worden nestkasten aangebracht voor vogels/vleermuizen. Dit gebeurt o.a. om te voldoen aan de regels van de gemeente Ermelo rondom natuurinclusief bouwen. Tot slot krijgt het hele terrein een groene afscheiding. Voor het grootste deel van de woningen die grenzen aan het terrein betekent dit dat de bestaande afscheiding wordt vervangen door een groen raster met beplanting. Bij woningen die op dit moment een achteruitgang hebben wordt een achteruitgang teruggeplaatst. Achter de boerderij wordt de bestaande groene afscheiding gehandhaafd.
Vergunningaanvraag
Om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen op het terrein van de Beemdweg 17 moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Nu het ontwerp klaar is komt de aanvraag voor de omgevingsvergunning steeds dichterbij.
De verwachting is dat de omgevingsvergunning in december 2020 wordt aangevraagd. Na de aanvraag wordt het plan ter inzage gelegd. Tijdens de periode van inzage kunnen belanghebbende die dat willen op het plan reageren. Via de projectpagina op de website van de gemeente wordt u geïnformeerd wanneer de ter inzage periode start. Ook wordt dit gepubliceerd op de gemeentepagina in het Ermelo’s Weekblad.
Werkzaamheden bomen/schuurtjes
Om de bouw straks mogelijk te maken vinden er op korte termijn werkzaamheden plaats op het terrein van Beemdweg 17. Het gaat daarbij om:
- Het slopen van de schuurtjes op gemeentegrond. Eerder in het jaar zijn deze geïnventariseerd en is er contact geweest met de mensen die hier gebruik van maakten.
- Het kappen van een aantal bomen. De groep met beukebomen blijft behouden, maar er zijn wel andere bomen die gekapt moeten worden. Het gaat allemaal om bomen die zonder vergunning gekapt mogen worden, zoals de Lariks bomen.
Volgens planning zal op 11 december 2020 worden gestart met het saneren van asbest. 14 december start vervolgens de sloop van de schuurtjes en het kappen van de bomen. Naar verwachting duren de werkzaamheden anderhalve week.
Werkgroep verhuur en beheer
De klankbordgroep denkt ook mee in de manier waarop verhuur en beheer wordt georganiseerd. Er is een werkgroep gestart bestaande uit leden van de klankbordgroep en vertegenwoordigers van UWOON, De Huischmeesters en de gemeente Ermelo. De werkgroep verhuur en beheer is nu éénmaal (digitaal) samengekomen. Tijdens deze bijeenkomst zijn de verschillende mogelijkheden met betrekking tot de verhuur en beheer besproken. Op dit moment wordt gewerkt aan een voorstel dat aan de klankbordgroep kan worden voorgelegd.
Verkeersmaatregelen
Vanaf 7 oktober 2020 hebben de verkeersbesluiten voor diverse verkeersmaatregelen rondom de Beemdweg ter inzage gelegen. De periode dat hierop zienswijzen konden worden ingediend is inmiddels afgelopen. Op de besluiten zijn geen zienswijzen binnengekomen. Dit betekent dat het college van B&W in december 2020 een definitief besluit kan nemen en dat daarna begin 2021 met de uitvoering van de verkeersmaatregelen wordt gestart. Het gaat voorlopig om drie maatregelen:
- Het instellen van een stopverbod in de Beemdweg en een deel van de Smidsweg
- Het benadrukken van een stopverbod in de schoolzone en de kruising Beemdweg/Smidsweg
- Het instellen van het eenrichtingsverkeer in de Beemdweg en een deel van de Smidsweg.
De oversteek in de schoolzone wordt gerealiseerd tijdens de realisatie van de tijdelijke woningen.
Nieuwsbrief 3

De tweede nieuwsbrief over het project tijdelijke huisvesting aan de Beemdweg 17 is al weer een tijdje geleden. In de tussenliggende periode hebben de leden van de klankbordgroep, bestaande uit omwonenden van de locatie, een vertegenwoordiger van de Beatrixschool en medewerkers van de gemeente Ermelo en woningcorporatie UWOON, niet stil gezeten. Ook door de twee werkgroepen (inrichting en verkeer) is er flink doorgewerkt. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus was het niet meer mogelijk om echt bij elkaar te komen. Daarom hebben we samen een andere werkwijze ontwikkeld. Per mail en een enkele keer via een digitale bijeenkomst zijn we aan de slag gegaan. Uiteindelijk heeft de samenwerking van bewoners en organisaties geleid tot twee plannen. Eén voor de inrichting van het terrein met 21 woningen en één voor de verkeerssituatie rondom de Beatrixschool. In deze nieuwsbrief geven wij u een inkijk in beide plannen.
Het ontwerp voor de locatie
Op de tekeningen is te zien hoe het terrein aan de Beemdweg 17 er straks uit komt te zien. Op het terrein komen twee typen woningen:
- Miniwoningen van ongeveer 27m2. De (toekomstige) bewoners hebben een woning met alleen een woonlaag op de begane grond.
- Basiswoningen van ongeveer 43m2. De (toekomstige) bewoners van deze woningen krijgen de beschikking over iets meer ruimte. Naast een begane grond hebben deze woningen ook een verdieping.
Beide typen woningen zijn geschikt voor eenpersoonshuishoudens. In de tekening zijn de basiswoningen met een gele stip aangegeven. In totaal komen er 15 miniwoningen en 6 basiswoningen.
NB: de tekeningen van de woningen zijn gemaakt door de bouwer, zonder dat deze op de hoogte was van het groen plan. De bomen op deze tekening geven niet de werkelijke situatie weer.
Tussen de woningen komen 3 tot 5 meter brede groenstroken met enkele bomen en één verharde toegangsweg. Rondom de woningen wordt gras ingezaaid en bij de toegang van het terrein worden vaste planten of bloemrijke kruiden, hagen en een enkele boom geplant. Daarachter komen 18 parkeerplaatsen met een waterdoorlatende ondergrond. Aan het einde van het toegangspad komt een voorziening voor fietsen en verzamelcontainers. Op verschillende woningen worden nestkasten aangebracht voor vogels/vleermuizen. Dit gebeurt o.a. om te voldoen aan de regels die in de gemeente Ermelo gelden rondom natuurinclusief bouwen. Tot slot krijgt het hele terrein een groene afscheiding. Voor de woningen die grenzen aan het terrein betekent dit dat de bestaande afrastering wordt vervangen door een groen raster met beplanting. Bij de omringende woningen die op dit moment een achteruitgang hebben wordt hierin ook een achteruitgang geplaatst.
Aanpassingen verkeersituatie rondom Beemdweg en Beatrixschool
Bij de start van het project Tijdelijke woningen Beemdweg, is vanuit de buurt nadrukkelijk de wens uitgesproken om ook te kijken naar de verkeerssituatie rondom de Beatrixschool. Samen met de werkgroep verkeer is hiervoor een plan opgesteld. Dit is ook besproken in de klankbordgroep. Het plan om de verkeerssituatie te verbeteren bestaat uit een aantal onderdelen:
- Instellen stopverbod Beemdweg, en een deel Smidsweg
In de Beemdweg komt afwisselend links en rechts van de weg een stopverbod. Het stopverbod geldt vanaf de Varenlaan tot aan de schoolzone aan de rechterkant. Links mag er dan geparkeerd worden. Vanaf de schoolzone tot aan de Smidsweg geldt het stopverbod aan de linkerkant. Rechts mag er dan geparkeerd worden. Ook in de Smidsweg komt een gedeeltelijk stopverbod, namelijk ter hoogte van de huis nummers 54, 56 en 58 (aan de kant van de woningen). Het stopverbod wordt aangegeven met gele lijnen langs de rand van de straat. Tot slot worden er ook gele lijnen aangebracht rondom de uitritten van woningen. Op deze manier wordt het in- en uitrijden voor bewoners gemakkelijker gemaakt. - Benadrukken stopverbod in de schoolzone en kruising Beemdweg/Smidsweg
Op de kruising Beemdweg/Smidsweg mag niet gestopt worden. Daarnaast is stoppen in de schoolzone verboden. Beide situaties gelden nu ook al. Om dit stopverbod te benadrukken wordt op de kruising en in de schoolzone gele belijning aangebracht. - Eenrichtingsverkeer in de Beemdweg en een deel van de Smidsweg
In de Beemdweg wordt eenrichtingsverkeer ingesteld, waardoor het alleen mogelijk is om vanaf de Varenlaan de Beemdweg in te rijden. Ook de Smidsweg (kruising Beemdweg/Smidsweg tot Wethouder Rikkerslaan) wordt eenrichtingsverkeer. - Oversteek in de schoolzone
Er wordt een versmalling in de Beemdweg aangebracht ter hoogte van de school. Daarbij wordt een paal met daarop een hand geplaatst om de oversteekplaats aan te duiden. Door deze ingreep wordt de snelheid van auto’s tegenover de ingang van de school afgeremd.
Deze maatregelen kunnen niet zomaar worden uitgevoerd. Hiervoor dienen eerst verkeersbesluiten te worden genomen. Het is nog niet bekend wanneer dat is. Het is vooraf altijd lastig om in te schatten hoe verkeersgebruikers op een nieuwe verkeerssituatie reageren. Daarom is met de werkgroep verkeer afgesproken dat de maatregelen na drie maanden worden geëvalueerd. Mochten de effecten onvoldoende zijn, dan kijken we welke aanvullende maatregelen er nog meer mogelijk zijn.
Het vervolg
De afgelopen tijd zijn er grote stappen gezet, maar ook de komende tijd zitten we met zijn allen niet stil. We gaan onder andere met de volgende punten aan de slag:
Het aanvragen van vergunningen
Om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen op het terrein van de Beemdweg 17 moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De verwachting is dat de aanvraag in de zomer periode kan worden gedaan. Na de zomer wordt het plan ter inzage gelegd en kunnen omwonenden die dat willen hierop reageren. Via de projectpagina op de website van de gemeente wordt u geïnformeerd wanneer de ter inzage periode start. Ook wordt dit gepubliceerd op de gemeentepagina in het Ermelo’s Weekblad.
In de wet is vastgelegd dat voor het aanvragen van een omgevingsvergunning diverse onderzoeken moeten worden uitgevoerd. In de vorige nieuwsbrief is aangegeven dat er drie veldonderzoeken zijn uitgevoerd: een onderzoek naar de bodemkwaliteit, een Flora en Fauna onderzoek en een archeologisch onderzoek. Naast de veldonderzoeken is er een verkennend onderzoek gedaan naar milieutechnische onderdelen. De resultaten van alle onderzoeken zijn inmiddels bekend en laten zien dat er alleen voor het onderdeel archeologie extra maatregelen nodig zijn. Bij de uitvoering van het plan worden deze maatregelen meegenomen.
Ook voor het aanpassen van de verkeerssituatie zijn juridische besluiten nodig, zogenaamde verkeersbesluiten. Voordat er een definitief verkeersbesluit wordt genomen, wordt deze ter inzage gelegd. Ook dit wordt op de projectpagina aangekondigd en gepubliceerd op de gemeentepagina in het Ermelo’s Weekblad.
Klankbordgroep & werkgroepen
De komende tijd gaat vooral de werkgroep inrichting verder met het uitwerken van het plan. Nu de inrichting duidelijk is, moeten er andere vragen beantwoord worden. Hoe worden de woningen onder woningzoekenden verdeeld? Hoe wordt de boerderij bij het project betrokken? En op welke manier wordt het (sociaal) beheer geregeld? Met deze vragen gaat de werkgroep inrichting de komende tijd aan de slag. Voor de werkgroep verkeer is er op dit moment geen rol. Aan het einde van het jaar als de verkeersmaatregelen kunnen worden geëvalueerd, komt de werkgroep weer bijeen.
Nieuwsbrief 2
Samenwerking bewoners
De klankbordgroep is sinds begin januari hard aan het werk. De klankbordgroep bestaat uit omwonenden van het perceel Beemdweg 17, een vertegenwoordiger van de Beatrixschool en medewerkers van de gemeente Ermelo en woningcorporatie UWOON. Na de eerste twee klankbordgroep bijeenkomsten is afgesproken de groep op te splitsen in twee werkgroepen: de werkgroep Inrichting (bestaande uit 10 omwonenden en vertegenwoordigers van de gemeente en UWOON) en de werkgroep Verkeer (bestaande uit 4 omwonenden en vertegenwoordigers van de gemeente).
In de werkgroep Inrichting wordt gewerkt aan het ontwerp van het terrein. Waar moeten de tijdelijke woningen komen en welke uitstraling moeten de woningen hebben? Naast de plaats en het type woningen kijkt de werkgroep inrichting ook op welke plekken rondom de woningen groen moet komen. Dat zijn vragen die onder andere in de werkgroep Inrichting aan de orde komen.
Door de werkgroep Verkeer wordt er gekeken naar problemen in de verkeerssituatie die door de buurt worden ervaren rondom de Beatrixschool. Deze school ligt tegenover de uitgang van de locatie die ontwikkeld wordt. Een verkeersdeskundige van de gemeente brengt op dit moment in kaart welke mogelijke oplossingen er zijn.
Het was de bedoeling om binnenkort weer bijeen te komen met de klankbordgroep. Dan wordt het werk besproken dat de werkgroepen de afgelopen tijd hebben gedaan en wordt er gekeken naar het vervolg. Gezien de maatregelen rondom het Coronavirus is dit niet mogelijk. Er wordt nu gezocht naar een oplossing om de klankbordgroep op korte termijn te informeren. De sfeer in de klankbordgroep en de twee werkgroepen is ontspannen. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een plan dat voor zowel omwonenden als de gemeente en UWOON haalbaar is.
Ook in de communicatie met de omgeving wordt intensief samengewerkt met de omwonenden. De gemeente Ermelo heeft een eigen projectpagina voor het project gelanceerd waar omwonenden informatie over het verloop van het project kunnen vinden. Ook de omwonenden uit de klankbordgroep hebben een eigen website in het leven geroepen om informatie met de buurt te kunnen delen.
Vervolg werkzaamheden
De afgelopen periode zijn de eerste, kleinere werkzaamheden op het terrein van Beemdweg 17 doorgegaan. Het gaat bijvoorbeeld om het loskoppelen van de schuurtjes van gas en elektra. Binnenkort wordt gestart met het opknappen van de boerderij. Er wordt onder andere geschilderd en ook aan de binnenkant vinden er werkzaamheden plaats. De bedoeling hiervan is dat de boerderij voor de duur van het project (15 jaar) verhuurd kan worden aan mensen die dringend behoefte hebben aan een woning.
Voor de aankoop van het perceel door de gemeente is er een asbestinventarisatie uitgevoerd. Hierbij is gebleken dat er een beperkte hoeveelheid asbest in de schuurtjes op het terrein aanwezig is. Dit asbest wordt in de week van 6 april verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. De start van de werkzaamheden is maandag 6 april om 7:30 uur. Een onafhankelijk bedrijf controleert of de werkzaamheden volgens de regels verlopen. Het verwijderen van asbest wordt voorzichtig uitgevoerd. Hiervoor wordt de directe omgeving van de werkzaamheden afgezet met linten. Medewerkers van het verwijderingsbedrijf dragen speciale kleding.
Na het verwijderen van asbest worden in het komende jaar verschillende schuurtjes en het bakhuisje gesloopt. Met de bewoners die de schuurtjes op dit moment gebruiken voor de opslag van spullen vinden persoonlijke gesprekken plaats. Daarnaast wordt de komende tijd onkruid verwijderd van het terrein.
Resultaten onderzoeken
Om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen op het terrein van de Beemdweg 17 moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. In de wet is vastgelegd dat hiervoor diverse onderzoeken moeten worden uitgevoerd. Onafhankelijke partijen hebben in de afgelopen periode drie veldonderzoeken uitgevoerd: een onderzoek naar de bodemkwaliteit, een Flora en Fauna onderzoek en een archeologisch onderzoek. Naast de veldonderzoeken is er een verkennend onderzoek gestart naar milieutechnische onderdelen. Dit onderzoek wordt eveneens uitgevoerd door een onafhankelijke partij: de ODNV (Omgevingsdienst Noord Veluwe).
De definitieve resultaten van alle onderzoeken worden opgenomen in de ruimtelijke onderbouwing die nodig is voor de omgevingsvergunning. De aanvraag voor de omgevingsvergunning inclusief alle onderzoeken en bijlagen worden voor alle inwoners ter inzage gelegd. Zodra bekend is wanneer de periode van inzage start, wordt u hier in de nieuwsbrief over geïnformeerd.
Even voorstellen...
Vanaf 1 april neemt een nieuwe bewoner haar intrek in de boerderij. De bewoner zal de boerderij één jaar bewonen en ook het beheer van het terrein op zich nemen. Hieronder stelt de nieuwe bewoner zich alvast voor!
‘Ik ben Willemijn, ben 37 jaar en kom in april in de boerderij "Ligustrumhof" aan de Beemdweg wonen. In 2018 ben ik van Renkum naar Ermelo verhuisd omdat ik als beheerder bij het Nationaal Hippisch Centrum ging werken en daar ook op het terrein ging wonen. Inmiddels werk ik daar niet meer, maar omdat het wonen in Ermelo me wel heel goed bevalt heb ik besloten hier te blijven wonen. Ik werk momenteel als consulent op het gebied van stikstof en Natura 2000 waarbij ik provincies, veehouders en andere belanghebbenden adviseer.
In mijn vrije tijd rij ik graag paard en wandel ik graag met mijn hond. Ook ben ik vorig jaar vrijwilliger geworden bij de schaapskooi in Ermelo en help af en toe met het organiseren van huifkartochten.
Ik zie er naar uit om op de Ligustrumhof te gaan wonen, de buurt te verkennen en jullie als buurtbewoners beter te leren kennen. Mochten jullie even kennis willen komen maken, schroom vooral niet om aan te kloppen voor een praatje.’
Nieuwsbrief 1
Bewonersavond 10 december
Op 10 december werd een bewonersavond georganiseerd voor omwonenden van de locatie Beemdweg 17. De opkomst was hoog. Omwonenden werden geïnformeerd over de plannen die de gemeente en UWOON hebben met dit braakliggende terrein. Vanuit de gemeente was wethouder Klappe aanwezig en vanuit UWOON mevrouw Uittien, manager Wonen. Wethouder Klappe lichtte toe dat de gemeente al langer op zoek is naar geschikte plekken voor het bouwen van tijdelijke woningen om de druk op de woningmarkt te verminderen. De locatie Beemdweg 17 is daarvoor heel geschikt. De gemeente Ermelo heeft de grond gekocht en woningcorporatie UWOON plaatst hier tijdelijke woningen. Mevrouw Uittien van UWOON gaf aan dat het project goed past bij de doelen die UWOON in haar ondernemingsplan heeft verwoord. Beide gaven aan dat het de bedoeling is om de plannen samen met omwonenden te ontwikkelen.
Tijdens het tweede deel van de avond was er volop gelegenheid om vragen te stellen en om met de gemeente, UWOON en elkaar in gesprek te gaan. De ontwikkelaar van UWOON had een flink aantal voorbeelden gemaakt met mogelijkheden voor de inrichting. Ook waren er een tiental foto’s van tijdelijke woningen, om omwonenden een beeld te geven wat met tijdelijke woningen bedoeld wordt. Aan het einde van de avond was er voor geïnteresseerden de mogelijkheid om zich op te geven voor de klankbordgroep die met de gemeente en UWOON in overleg gaat over de plannen. In totaal hebben 15 geïnteresseerden zich hiervoor aangemeld.
Klankbordgroep: Samen met bewoners plannen maken
Begin januari is de klankbordgroep Tijdelijke woningen Beemdweg van start gestaan. De klankbordgroep bestaat uit omwonenden van het perceel Beemdweg 17, een vertegenwoordiger van de Beatrixschool en medewerkers van de gemeente Ermelo en UWOON. Tijdens de eerste bijeenkomsten is vooral gesproken over waar we het de komende tijd in de klankbordgroep over gaan hebben. Een belangrijk onderdeel is de inrichting van het terrein: waar moeten de tijdelijke woningen komen te staan, hoe moet het terrein ingericht worden etc. Ook de verkeerssituatie is een belangrijk punt dat een plek in de klankbordgroep moet krijgen. Maar ook de manier waarop we met elkaar aan de slag gaan en de manier waarop we met de buurt en de inwoners van Ermelo over het project gaan communiceren is aan de orde geweest.
Na de eerste twee klankbordgroep bijeenkomsten is afgesproken de groep op te splitsen in twee werkgroepen: een werkgroep Inrichting en een werkgroep Verkeer. De werkgroep Inrichting bestaat uit tien leden en vertegenwoordigers van de gemeente en UWOON. De werkgroep Verkeer bestaat uit 4 leden en vertegenwoordigers van de gemeente. Deze werkgroepen zijn inmiddels gestart. Eind maart/begin april komt de gehele klankbordgroep weer samen om de resultaten en stand van zaken uit de verschillende werkgroepen te bespreken.
Boerderij aan de Beemdweg 17
Op het terrein aan de Beemdweg staat ook nog een boerderij. Dit is een beeldbepalend pand uit 1925. Met de aankoop van de grond is ook de boerderij eigendom geworden van de gemeente Ermelo. Naast de realisatie van de ca. 20 tijdelijke woningen wil de gemeente Ermelo ook graag dit pand inzetten voor het huisvesten van mensen die dringend behoefte hebben aan een woning. De gemeente Ermelo heeft de Huischmeesters, een sociaal maatschappelijk vastgoedbeheerder, bereid gevonden om de woning te verhuren en te beheren. De Huischmeesters is al bekend in Ermelo en zijn ook betrokken bij het project Montana. In eerste instantie wordt de woning aan één huishouden verhuurd (één of twee personen) voor een periode van een jaar. In dit jaar wordt bekeken hoe de boerderij ingepast kan worden in het grotere project.
Bezoek wethouder aan de buurt
Tijdens de bewonersavond op 10 december 2019 kwam naar voren dat de huidige verkeerssituatie rondom de Beemdweg als gevaarlijk wordt ervaren door de school en omwonenden. Wethouder Klappe heeft tijdens deze avond toegezegd de buurt te bezoeken om de verkeerssituatie zelf te ervaren. Op 13 februari 2020 was het zover. Om 8:00 uur werd er begonnen met een kop koffie/thee en een croissant in de boerderij op Beemdweg 17. Na het ontbijt gingen alle aanwezigen naar de Beatrixschool om de verkeerssituatie te bekijken. Wethouder Klappe sprak hier met omwonenden en met leerlingen van de Beatrixschool die allemaal de gevaarlijke situaties benadrukten.
Om het bezoek van de wethouder af te sluiten werd nog even gekeken op het aangekochte terrein aan de Beemdweg 17. De komende periode kijkt de werkgroep Verkeer verder naar de verkeerssituatie rondom de Beemdweg.
Start eerste werkzaamheden
Maandag 17 februari is er aan de Beemdweg 17 gestart met de eerste werkzaamheden. Het gaat hierom het snoeien en verwijderen van struiken en coniferen waarvan het zeker is dat deze niet kunnen blijven i.v.m. de tijdelijke woningen. Het voorjaar start wat vroeger in het jaar dan normaal. Om te voorkomen dat vogels gaan nestelen in de struiken starten we eerder met de eerste snoeiwerkzaamheden. De Huischmeesters beheert en onderhoudt het komende jaar het terrein. Het terrein moet daarvoor netjes worden overgedragen aan de Huischmeesters.
De komende weken vinden er nog een paar kleine werkzaamheden plaats. Dit gaat om het loskoppelen van elektra en gas van de schuren. Ook starten er binnenkort werkzaamheden om asbest te verwijderen. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd door middel van deze nieuwsbrief.
Heeft u vragen over dit project?
In dit project werken we nauw samen met UWOON.
Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met de projectleider Selma de Schipper:
Blijf op de hoogte
Regelmatig geven we een nieuwsbrief uit over de tijdelijke huisvesting aan de Beemdweg. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Meld u dan aan via projectbeemdweg@ermelo.nl. U ontvangt dan een melding wanneer er een nieuwe nieuwsbrief online staat. Wilt u de nieuwsbrief liever via de post ontvangen? Stuur dan een mailtje met uw adresgegevens naar projectbeemdweg@ermelo.nl.