Nieuw sportcentrum Ermelo
De gemeente Ermelo bouwt een nieuw groot sportcentrum op de Zanderij. Het bestaat uit vier sportzalen, een wedstrijdbad, instructiebad, peuterbad, whirlpool en sauna/stoombad.
Ermelo moet minimaal een goed instructie- en sportbad hebben voor jongeren, verenigingen en ouderen. Calluna en de sporthal Balverszaal zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Investeringen zijn noodzakelijk in ruimtes voor binnensport en het zwembad. In de afgelopen jaren zijn er verschillende momenten geweest voor beslissingen om hiertoe te komen. Deze hebben we op een rij gezet.
De besluiten
Collegevoorstel mei 2017
In mei 2017 had het college ingestemd met het voorstel. Daarin zijn de volgende keuzes opgenomen:
- plaats ‘de Zanderij’;
- nieuwbouw sporthal met pluspakket turnen;
- nieuwbouw zwembad met kleiner pluspakket recreatie;
- klimaatneutraal sportcentrum.
Raadsbesluit 2017
De gemeenteraad nam het grootste deel van dit collegevoorstel over in het raadsbesluit van juli 2017. Alleen het recreatieve gedeelte van het zwembad breidde men met € 2 miljoen uit naar een 1,5 pluspakket. Met meer uitgaven voor extra recreatieve voorzieningen.
Om dit raadsbesluit van juli 2017 uit te voeren was er nog ruim 2 miljoen euro nodig voor indexering en marktwerking. Bouwen van zwembaden-sporthalen is de laatste jaren flink duurder geworden. Het college gaf dit al aan, maar hier was nog geen geld voor vrijgemaakt. De huidige coalitie wil de gemeentebegroting niet met deze verhoging belasten. Én vindt een zwembad met nog meer recreatieve voorzieningen niet noodzakelijk. In het coalitieakkoord van 2018-2022 heeft zij dan ook het volgende opgenomen:
- een zwemvoorziening met het doel op doelgroepzwemmen en de mogelijkheid tot recreatie;
- zwemlessen en gezond bewegen voor kinderen en ouderen staat voorop;
- het recreatieve deel heeft niet het meeste invloed.
Collegevoorstel juli 2018
Het collegevoorstel dat nu voorligt en waar de gemeenteraad op 4 oktober 2018 over gaat beslissen is dus zo goed als hetzelfde als het eerdere collegevoorstel van mei 2017. Er is vergeleken met dit eerdere voorstel wel een pluspakket opgenomen voor het zwembad. Dit betekent een toevoeging van een peuterbad, whirlpool en sauna/stoombad aan het basis doelgroepenbad.
Raadsbesluit oktober 2018
Op 4 oktober 2018 ging de gemeenteraad akkoord met het collegevoorstel. We beginnen dus met de voorbereidingen en de opdracht.
Wat betekent dit raadsbesluit nu praktisch voor de sporthal en het zwembad?
Sporthal
De nieuwe sporthal bestaat uit 3 zaaldelen voor multifunctioneel gebruik en één zaaldeel voor gymactiviteiten. De drie zaaldelen zijn breder en langer dan de huidige sporthal Calluna. Hierdoor sluit de nieuwe sporthal beter aan bij de behoeften van de gebruikers van Calluna en Wethouder Balverszaal.
Zwembad
Het wedstrijdbassin wordt 25 x 17 meter = 425 m2 (dit is nu 312,5 m2). Met voor de helft een beweegbare bodem en een temperatuur van 28°C.
Het instructiebassin/doelgroepenbassin wordt 10 x 16 meter = 160 m2 (dit is nu 120 m2). Met een compleet beweegbare bodem en een temperatuur van 30-32C.
Het recreatieve gedeelte met een peuterbad, whirlpool en sauna/stoombad neemt 50m2 in beslag.
Het zwembad richt zich op het bieden van:
- zwemonderwijs.
- specifiek doelgroepgerichte lessen zoals ouder-kind zwemmen, meer bewegen voor ouderen en verschillende aqua sportief lessen.
- ruimte voor verenigingen en scholen.
- ruimte voor de actieve recreatiezwemmer (baantjes zwemmen). Net zoals in het huidige zwembad wordt vrijzwemmen in het activiteiten rooster opgenomen. De hele week is er plek in één of meerdere baden om vrij te zwemmen. Dit verschilt niet van de huidige situatie in het zwembad.
Met het definitieve besluit van de gemeenteraad startte het aanbestedingstraject en het ontwerpbestemmingsplan. De procedures en planning geven we hieronder in grote lijnen weer. De toekomstige gebruikers en anderen die interesse hebben betrokken.
December 2019 presenteerde de architect de eerste schetsen
Op 16 december 2019 was er een bijeenkomst voor toekomstige gebruikers en omwonenden. De architect presenteerde de eerste schetsen. “Het nieuwe sportcentrum staat op een prachtige plek op de Zanderij tussen bos en heide. Dit is dan ook terug te zien in het ontwerp. Het gebouw moet echt in de omgeving passen”, zegt de architect. Bekijk hier de presentatie van de bijeenkomst.
Het ontwerp is bijna klaar
De architect is daarna aan de slag gegaan met het ontwerp. Dit goed ontvangen ontwerp presenteerde we op maandag 31 augustus 2020 aan de sportverenigingen, toekomstige gebruikers en sportbedrijf Interactie. Laatste verbeteringen en wensen nemen we nu mee in de afronding van het ontwerp. Het ontwerp is in oktober 2020 klaar. Daarna werken we het ontwerp technisch verder uit. Bekijk hier een visualisatie van het ontwerp.
Lokale bedrijven werken mee aan de bouw
We zijn blij dat een aantal lokale bedrijven mee gaan werken aan de bouw. We kozen ervoor om volgens de Europese aanbestedingsrichtlijnen de uitvoeringswerkzaamheden in verschillende opdrachten op de markt te zetten. Om zo ook lokale partijen meer kans te geven (een deel van de) werkzaamheden te laten uitvoeren. Dit zijn de volgende partijen:
- Bouwkundig: Haafkes bouw;
- Elektrotechnische installaties: Paulus Elektro;
- Werktuigbouwkundige installaties: Hollander techniek;
- Waterbehandelingsinstallatie: Hellebrekers.
Deze partijen zijn nauw betrokken bij de afronding van het definitieve ontwerp en bij de verder technische uitwerking. Zo komen we tot een maakbaar en zo goed mogelijk ontwerp die past binnen de financiële afspraken met de gemeenteraad. En een prachtig sportcentrum dat bijdraagt aan de sportieve doelen van de gemeente. De planning is dat het sportcentrum in september 2022 open gaat.
Er moet ook een ontwerp voor het terrein komen
Ook moet er een voorlopig ontwerp van het terrein komen. Hiervoor zoeken we een landschapsarchitect. Samen met inwoners en bedrijven uit de omgeving denkt hij na over bijvoorbeeld
- aanleg van de parkeerplaatsen
- fietspaden
- aansluiting van het terrein met de Oude Telgterweg.
Onderwerpen die nu ook al zijn ingetekend in het schetsontwerp, maar dus nog niet vast staan. Hierbij kijken we ook naar de aanpassingen aan de Oude Telgterweg. Dit is een ander project, maar raakt wel het terrein van het Nieuwe Sportcentrum.
Planning bestemmingsplan
datum | activiteit |
---|---|
eind februari 2019 | ontwerpbestemmingsplan ter inzage |
april 2019 - 2019 | reactie op zienswijzen |
juli - augustus 2019 | zomervakantie |
september - december 2019 | overleg provincie m.b.t. PAS-regeling |
Januari - december 2020 | Traject bestemmingsplan |
1e kwartaal 2021 | Vaststelling bestemmingsplan |
Planning realisatie en exploitatie
<p>datum |
activiteit |
---|---|
juni - oktober 2019 |
ontwerpteam – architect – adviseurs bouwkunde - installaties |
mei 2020 - mei 2021 |
bouwteam – definitief ontwerp – technische uitwerking |
mei 2021 - september 2022 |
start bouw - oplevering bouw |
september 2022 | start exploitatie</p> |
Op 16 juni 2020 heeft het college besloten de plek van Calluna mee te nemen in het bestemmingsplan voor het Nieuwe Sportcentrum op de Zanderij. Dit heeft te maken met de stikstofproblematiek.
Calluna krijgt een aangepaste sportbestemming met minder uitstoot van stikstof. Zo kan mogelijk de uitstoot op deze plek verrekend worden met de uitstoot bij het bouwen en gebruik van het nieuwe sportcentrum. Dit moet nog besproken worden met de provincie. Zo voorkomen we mogelijke vertraging voor het project,
Door een wijzigingsbevoegdheid toe te voegen aan deze bestemming kunnen we op een later moment een plannen ontwikkelen voor Calluna. Bijvoorbeeld woningbouw en/of een maatschappelijke functie. Dit werken we nog verder uit. Bedrijven en inwoners uit de buurt worden vroeg bij dit plan betrokken.
Bestaat er een risico dat de bouwplannen vertraagd worden door de stikstofproblematiek?
Ja, dat risico is er. Er is vaak overleg met de provincie. We denken dat we mogelijke vertraging kunnen opvangen in de hele projectplanning. Zodat de start van de bouw (mei 2021) en de oplevering van het gebouw (zomer 2022) niet in gevaar komen. We houden het scherp in de gaten.
Hoe duurzaam wordt het sportcentrum?
Het doel is klimaatneutraal te bouwen. Welke duurzame maatregelen hiervoor nodig zijn onderzoeken we.
Hoe groot wordt het nieuwe zwembad wat voor ogen hebben?
- Het wedstrijdbassin wordt 25 x 17 meter = 425 m2 (nu: 312,5 m2); met voor de helft een beweegbare bodem; temperatuur van 28°C.
- Het instructiebassin/doelgroepenbassin wordt 10 x 16 meter = 160 m2 (nu: 120 m2); met een helemaal beweegbare bodem; temperatuur van 30-32C.
- Het beperkte recreatieve gedeelte met een whirlpool, sauna en peuterbad is 50m2.
Hoe worden de inwoners betrokken bij de plannen en de bouw?
In de voorbereidings-en realisatiefase is een klankbordgroep betrokken bij de uitwerking van het ontwerp. Deze bestaat uit:
- vertegenwoordiging van omwonenden
- gebruikers
- medewerkers van sportbedrijf Interactie.
Via deze website is de voortgang te volgen. Ook nodigen we inwoners om t.z.t. uit om een kijkje te nemen op de bouw. Neem voor vragen of meer informatie contact op met projectleider Paul Louwerse: p.louwerse@ermelo.nl.
Hoe sluit het nieuwe sportcentrum aan op de Oude Telgterweg?
De ontsluiting van De Zanderij op de Oude Telgterweg is nog onderwerp van studie. De architect heeft hier ideeën over op papier gezet gemaakt. Deze wordt nu in het vervolgtraject veder uitgewerkt in overleg met de klankbordgroep.
Hoe ziet de planning van nieuwbouw van het zwembad en sporthal eruit?
De architect en de overige leden van het ontwerpteam (constructeur, installatietechniek, waterbehandeling) zijn geselecteerd. Voor wat betreft de projectplanning:
- Definitiefase - oktober 2019
- Selectie Ontwerpteam - december 2019
- Voorontwerp - maart 2020
- Contractering bouwteam - juli 2020
- Definitief ontwerp - september 2020
- Technisch ontwerp en start bouw - maart 2021
- Oplevering - juli 2022
- Start exploitatie - september 2022
Waarom heeft nieuwbouw de voorkeur en niet een opknappen van Calluna?
- Nieuwbouw van het zwembad sluit beter aan op de wensen en wat gebruikers nodig hebben
Nieuwbouw sluit beter aan bij de eisen en wensen van gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan de grootte en een diepte van het zwembad. Ook sluit nieuwbouw beter aan bij de eisen voor breedtesport en wedstrijdsport (NOC*NSF eisen).
- Nieuwbouw is beter bestend voor de toekomst dan opknappen
De sporthal bij Calluna is oud en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Grote investeringen zijn op korte termijn nodig om het zwembad en de sporthal open te houden. Opknappen betekent dat we een kwaliteitsslag kunnen maken, maar minder kwaliteit bieden dan bij nieuwbouw. Daarnaast verwachten we grote bouwkundige problemen bij opknappen. De keus voor nieuwbouw sluit dus beter aan bij de wensen en behoeften van gebruikers en is beter bestend voor de toekomst.
- Nieuwbouw van het zwembad is goedkoper dan opknappen
De verwachte levensduur bij opknappen is 15 jaar en bij nieuwbouw 40 jaar. Daardoor zijn de kosten voor ieder jaar (kapitaallasten) in het gebruik bij nieuwbouw lager. Ook zijn de energie- en kosten voor onderhoud bij nieuwbouw lager.
- Bij nieuwbouw zijn veel duurzaamheidsmaatregelen mogelijk
Een keuze voor nieuwbouw betekent dat we bij de bouw veel duurzaamheidsmaatregelen kunnen toepassen. Met als doel een energie- en klimaatneutraal sportcomplex. Bij renovatie kunnen we minder duurzaamheidsmaatregelen toepassen.
Waarom is er gekozen voor De Zanderij?
- De Zanderij scoort. als we vergelijken met andere plekken, het beste
Er zijn verschillende plekken op 13 punten onderzocht: Calluna, Zanderij, Veldwijk en ’s Heeren Loo.
De Zanderij kwam als beste uit dit onderzoek naar voren.
- Samenwerking met andere functies, verkeersituatie en voortbestaan belangrijkste voordelen van de Zanderij
Samenwerking met andere functies is een belangrijk voordeel van de Zanderij. Er ontstaan voordelen voor de buitensport als voor de binnensport. De buitensport krijgt een voorziening bij slecht weer door een sporthal in de buurt. Ook voor de binnensport en het onderwijs worden de mogelijkheden van buiten sporten groter doordat er dichtbij sportvelden zijn.
- Gevolgen voor onderwijs zijn klein
Er is onderzocht wat de gevolgen zijn voor het basisonderwijs en het bewegingsonderwijs bij een keuze voor verschillende locaties. Het wegvallen van de Balverszaal heeft sowieso gevolgen voor het bewegingsonderwijs en de effecten voor het busvervoer.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er is asbest is op de voormalige vuilstort ‘De Zanderij’. Dit is het gedeelte van het terrein tussen de spoorlijn, Oude Telgterweg en het sportpark Zanderij. Of dit van invloed is op de nieuwbouw is nu nog onbekend.
Wanneer sluit Calluna?
Het is belangrijk voor de bezoekers en de verenigingen dat Calluna en de Wethouder Balverszaal pas sluiten als het nieuwe gebouw klaar is. Pas bij de ingebruikname van het nieuwe sportcentrum sluiten de deuren van Calluna. Het onderhoud dat nu wordt gedaan in Calluna is minimaal. Natuurlijk staan veiligheid en voldoen aan de wettelijke eisen voorop staat. Als er problemen ontstaan in de gebouwen gaan we direct op zoek naar de slimste oplossing.
Wat is een doelgroepenbassin?
Met een doelgroepenbassin bedoelen we dat het nieuwe zwembad is ingericht en geschikt voor verschillende gebruikersgroepen. Het doelgroepenbad richt zich op het bieden van:
- zwemonderwijs.
- specifiek doelgroepgerichte lessen waaronder ouder-kind zwemmen, meer bewegen voor ouderen en verschillende aqua sportief lessen.
- ruimte voor verenigingen en scholen.
- ruimte voor de actieve recreatiezwemmer (baantjes zwemmen).
Het plan van het college wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad. We verwachten dat zij daar na de zomervakantie hierover besluiten.
Welke doelgroepen kunnen terecht in het nieuwe zwembad?
Activiteit | Onderdeel/voor wie |
---|---|
Vrijzwemmen | Baantjeszwemmen |
Recreatief zwemmen | |
Kinderfeestjes | |
Discozwemmen | |
Leszwemmen | Zwem A+B+C |
Lespakket A, AB en ABC | |
Zwemles volwassenen | |
Privéles | |
Zwemles voor speciale doelgroepen | |
Toverzwemmen (EasySwim) | |
Doelgroepgerichte lessen | Baby-peuterzwemmen |
Seniorenzwemmen | |
Trimzwemmen | |
Aqua-therapie | |
Aquarobics | |
Aquavaria | |
Aquafit4you | |
Aqua fit 4 you | |
Verenigingen/verhuur | Zwem/duikverenigingen |
ZEW met waterpolo, synchroonzwemmen, trimzwemmen en recreatief zwemmen | |
SV Putten Triathlon | |
Militairen | |
Water-gymles voor scholen |
Kan ik straks nog vrijzwemmen?
Ja, de vrijzwemmer die baantjes zwemt in het doelgroepenbad nemen we op in het activiteitenrooster. Ook jongeren kunnen op woensdagmiddag en/of zaterdag terecht. Er zijn dan losse speelelementen in het water te vinden.
Welke voorzieningen krijgt de nieuwe sporthal?
De nieuwe vervangt sporthal Calluna en de sportzaal wethouder Balverszaal. De nieuwe sporthal bestaat uit 3 zaaldelen voor multifunctioneel gebruik en één zaaldeel voor specifieke gymactiviteiten. De drie multifunctionele zaaldelen zijn breder en langer dan sporthal Calluna. De nieuwe afmetingen voldoen aan de actuele eisen die worden gesteld aan de recreatie en wedstrijdsport. Zo kunnen basketbal -en volleybalwedstrijden in de breedte van de hal plaatsvinden. En er is ruimte voor meer velden om te trainen.
Zijn er genoeg parkeerplaatsen bij het nieuwe sportcentrum?
Voor het berekenen van de parkeerplekken maken we gebruik van de landelijke normeringen. Hoe dit in de praktijk uitwerkt geven we in het vervolgtraject van het voorlopig ontwerp en bestemmingsplan verder vorm. Alle betrokkenen (gebruikers en bewoners uit de buurt) zijn hierbij betrokken.
Heeft u vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de projectleider Paul Louwerse: p.louwerse@ermelo.nl.