Groene Pauw Award 2021

De winnaars van de Groene Pauw Award zijn bekend!

 • categorie vrijwilligers: Kledingbank Ermelo
 • categorie ondernemers: Dirk Jan van Dalfsen

Spelregels

 • Kandidaten wonen, werken, ondernemen of leren in Ermelo
 • Het initiatief heeft effect op Ermelo en/of draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente
 • Een onafhankelijke jury (min. 3 en max. 5 personen) bepaalt aan wie de prijs wordt toegekend. Het gaat om het initiatief dat het best aan onderstaande criteria voldoet.

Criteria

 1. Duurzaamheid wordt in de meest brede zin van het woord opgevat.
 2. Zowel grote initiatieven als kleine persoonlijke acties kunnen voor de prijzen in aanmerking komen.
 3. De innovaties/projecten/initiatieven hebben effect op één van de volgende onderwerpen:
  1. Klimaat, energie(besparing)/groene energie
  2. Fysieke leefomgeving, biodiversiteit, waterhuishouding, natuur( planten, voedsel en dieren) en gebouwen
  3. Mobiliteit, duurzame energiebronnen, wegennet, publieke ruimte, alternatieve vormen van vervoer en ontmoeting
  4. Circulaire economie, materiaal en producten van gezonde, eerlijke en natuurlijke herkomst, hergebruik materialen, afval.
  5. Sociale leefomgeving, gezond leef- en werkklimaat, goed werkgeverschap, prettig wonen en elkaar helpen
 4. De initiatieven/plannen/ideeën leveren concreet resultaat op.
 5. Bij de duurzaamheidsaward “De Groene Pauw” wordt gekeken in hoeverre het project/initiatief heeft bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Ermelo.
 6. Bedrijven of ondernemers hebben een bewuste keuze gemaakt voor duurzame werkwijzen in de bedrijfsvoering.

De juryleden van de Gouden Pauw award zijn: 

 • Anne-Marie Pronk - Adviseur Klimaatverbond
 • Sarojini Ramasray - Voorzitter Ermelose Jongerenraad
 • Ron van Bruggen - Eigenaar De Zaak van Ermelo
 • Herman Bolhuis - Ambassadeur BedrijvenKring Ermelo

Vorig jaar won De Zaak van Ermelo de award. Een winkel waar circulariteit centraal staat.

De Zaak van Ermelo draait mede dankzij tientallen vrijwilligers. Zij geven de binnengekomen spullen met hun enthousiasme en creativiteit een tweede leven. “We zijn altijd op zoek naar meer mogelijkheden”, vertelt eigenaar Ron van Bruggen. “Onze hele winkel is duurzaam en we zijn ook steeds beter bezig met afval en hergebruik. Zo vinden ruim 25.000 stuks kleding jaarlijks een nieuwe eigenaar. In onze zaak staan altijd meer dan 6.000 artikelen klaar voor hergebruik. Daarnaast worden er in het naaiatelier van oude spijkerbroeken ook nieuwe producten gemaakt, zoals schorten en tassen”, aldus Van Bruggen.

Het opnieuw verkopen van gebruikte producten is de eenvoudigste vorm van hergebruik. Het is uniek, goedkoper en vooral beter voor het milieu. ”Vroeger was er vooral veel vraag naar meubels, tegenwoordig is het kleding”, vertelt Van Bruggen. De Zaak van Ermelo heeft inmiddels 3,5 miljoen goederen ingezameld. Afgelopen jaar vonden ook planten een nieuwe eigenaar vanuit het Plantenasiel. “Dat is vanwege de lock-down even op een laag pitje gekomen, maar dat willen we zeker opnieuw oppakken”, aldus de Ermelose ondernemer. Ook is er een begin gemaakt met een 2e-kans bouwmaterialenhandel. “Veel bouwbedrijven en particulieren gooien overgebleven bouwmaterialen in de afvalcontainer. Vaak zijn het materialen die een ander nog heel goed kan gebruiken. Daarom hebben wij binnen onze winkel zo’n 85 m2 ruimte vrij gemaakt voor deze 2e-kans bouwmaterialen.” Van Bruggen kijkt altijd naar kansen. Hoewel het aantal afvalcontainer-ledigingen aanzienlijk is afgenomen, verdwijnt er nog altijd veel op de stortplaats. “Het mooiste zou zijn als we meer materiaal zouden kunnen recyclen.”

De kringloopwinkel werd tijdens de Corona-periode overspoeld met spullen omdat veel mensen die tijd gebruikten om de zolder op te ruimen. Die hausse aan spullen moest vervolgens zo snel mogelijk de winkel in. Daar moet het, net als in iedere winkel, op de juiste plek worden aangeboden. Het assortiment wisselt voortdurend. Nu is er een flinke voorraad Retro-spullen. Leuk voor uw verzameling of als aandenken aan vroegere tijden. “Voor de één is het een winkel om heerlijk te struinen en inspiratie op te doen, voor de ander een plek om te leren en persoonlijk te groeien. Dat is De Zaak van Ermelo”, aldus Van Bruggen die niet alleen roépt dat het duurzamer kan, maar het ook uitdraagt.

Kent u inwoners, ondernemers, bedrijven, verenigingen of organisaties in Ermelo die ook een Groene Pauw Award verdienen? Dan kunt u die nomineren op www.ermeloduurzamer.nl. U heeft tot 14 september de tijd. Een jury maakt een selectie van de kanshebbers.

Riet Bezemer, voormalig voorzitter Veluwe Energie 2018

"Riet Bezemer stond aan de wieg van de eerste en tot nu toe enige energie coöperatie in Ermelo. De gemeente is enorm trots op Veluwe-Energie. Het is hen gelukt om binnen twee jaar een organisatie op te bouwen én de eerste zonnepanelenprojecten te realiseren op schooldaken. Riet Bezemer is enorm zichtbaar geweest als voorzitter. Zij wist met veel passie en  enthousiasme de boodschap over te brengen om meer duurzame energie te realiseren." 

Bewonerswerkgroep Wijk van de Toekomst 2019

"De Bewonerswerkgroep verdient deze award voor het onderzoeken van verschillende verwarmingsmogelijkheden voor de Wijk van de Toekomst. Daarbij stellen ze kritische vragen over de kosten, de gebruiksvriendelijkheid en de planning. En ze denken mee op welke manier de gemeente de bewoners van de Wijk van de Toekomst kan faciliteren om verduurzamingsmaatregelen aan hun huis te nemen. Daarnaast hebben de leden van de werkgroep meegedacht over de subsidieaanvraag die we hebben ingediend bij de provincie om de woningen aardgasvrij te maken. Al met al leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van Ermelo."

De Zaak van Ermelo 2020

"De vrijwilligers van De Zaak van Ermelo zijn stuk voor stuk ondernemers. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan hergebruik en circulariteit binnen de gemeente Ermelo. Het is niet zomaar een kringloopwinkel. Het bedrijf combineert duurzaamheid met creativiteit. Zo is er een plantenasiel en een 2e-kans bouwmaterialenhandel. Het bedrijf heeft duidelijk een plaats in de samenleving van Ermelo. De kringloopwinkel vergroot de lokale betrokkenheid bij klimaat- en milieu actie. De vrijwilligers in het bedrijf tonen in de praktijk aan hoe ‘herbruikbaar’ onze spullen zijn. Ze stellen het steeds weer nieuwe spullen kopen ter discussie.”