Ik stroop mijn mouw op!

Om uzelf en uiteindelijk de mensen om u heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Wilt u zich laten vaccineren als u aan de beurt bent, of bent u al gevaccineerd? Laat het anderen weten. In de campagne ‘Ik stroop mijn mouw op’, laten bekende Ermelose gezichten weten zich ook te laten vaccineren.

Carrie ten Napel

“Het meest verschrikkelijke vind ik dat je je naasten niet meer kunt knuffelen”

,,Ik stroop mijn mouw op zodat we weer elkaar kunnen omarmen en niet bang hoeven te zijn dat we elkaar besmetten.” Carrie ten Napel presenteert sinds januari 2020 samen met Charles Groenhuijsen elke woensdag Op1 namens Omroep MAX. Het was een jaar van uitersten. Zeker toen twee maanden na het debuut Nederland op slot ging. De pandemie werd hét onderwerp van gesprek. Alle deskundigen schoven bij haar aan tafel. In het werk van de Ermelose presentatrice veranderde er veel. De gasten moesten veel verder uit elkaar, op anderhalve meter afstand van elkaar, zitten. De programmamakers moeten zich natuurlijk ook houden aan alle wettelijke maatregelen.

"Pap, ik ben negatief getest. Ik kom nu naar je toe.”

,,Corona is echt afschuwelijk, maar mensen wilden goed geïnformeerd worden en dat mochten wij doen,” aldus Carrie ten Napel. Ze omschrijft het testen met de staafjes in haar neus als iets wat er inmiddels bij hoort. ,,Maar het meest verschrikkelijke vind ik dat je je naasten niet meer kunt knuffelen. Je wilt ze graag troosten, omarmen.” Voor de Ermelose is de vaccinatie dan ook in dat opzicht een verademing. ,,Laatst had ik een uitzending en moest ik me laten testen. Na de
opnames belde ik mijn vader en ik zei: Pap, ik ben negatief getest. Ik kom nu naar je toe. Hij was zo verdrietig omdat er iemand overleden was. Toen zijn we elkaar in de armen gevlogen.”

“Ik kan niet wachten tot ik weer op pad mag (…)”

Sinds enkele jaren woont Carrie met haar gezin weer in Ermelo, de plek waar ze is opgegroeid. Hier vindt ze de rust in haar hectische leven. Haar tv-carrière begon op de sportredactie van RTV Oost. Ook maakte ze programma’s voor Omroep Gelderland. Inmiddels is ze een van de bekende gezichten van Omroep MAX. Samen met haar vader Evert ten Napel maakte ze twee jaar geleden Hunebed Highway, waarin vader en dochter door Drenthe trokken op zoek naar de roots van de familie. Ze is veelzijdig en geniet van haar werk. ,,Ik kan dan ook niet wachten tot ik weer op pad mag om het programma Droomhuis Gezocht weer op te nemen. Reizen vind ik heerlijk en dat kan in deze tijd natuurlijk niet.”

Alfrédo Doornkamp

"Samen de wereld weer een beetje normaler maken"

"Ik stroop mijn mouw op zodat we samen de wereld weer een beetje normaler kunnen maken, zoals het vroeger was.” Alfrédo Doornkamp deed vorig jaar mee aan de televisieserie Project Rembrandt, een tv-programma waarin tien deelnemers schilderen in de geest van grote meesters. Doornkamp, die sinds een aantal jaren in Ermelo woont, beleefde deze periode als in een achtbaan. Niet alleen vanwege de tv-opnames, maar ook omdat hij een half jaar geleden samen met zijn vrouw Patricia ouders werd van zoontje Riff. Corona had op alle fronten veel invloed op de gebeurtenissen. De opnames van Project Rembrandt werden uitgesteld, het aantal kandidaten in de voorrondes ging van vijftig naar dertig en er waren allerlei coronamaat­regelen. Maar voor Doornkamp was Project Rembrandt een regelrechte springplank. Zijn ontwikkeling in het schilderen kreeg een enorme boost en hij maakte daarmee ook een carrière switch. ,,Ik werkte in een tbs-kliniek en nu geef ik les op Christelijk College Groevenbeek. Dat is in deze coronatijd best lastig, maar vooral ontzettend leuk."

"Met vaccinatie kan straks iedereen weer gewoon op kraamvisite"

Alfrédo Doornkamp laat zich vaccineren. "Zodat we weer kunnen leven, werken en genieten zoals we dat deden. Toen Riff werd geboren zijn we echt ontzettend goed opgevangen in het ziekenhuis. Binnen de muren van de kamer merkte je echt niets van COVID-19. Misschien was de zorg van verpleegkundigen zelfs nog wel secuurder. Het verplegend personeel wil er natuurlijk alles aan doen om de risico’s op besmetting te voorkomen. Wel was natuurlijk de kraamvisite nauwelijks mogelijk.  Ook de kraamtijd daarna hebben we klein moeten houden. Je kunt niet iedereen op bezoek laten komen en het geluk met hen delen. Ik gun iedereen die de komende tijd gaat bevallen een mooie kraamtijd. Met de vaccinatie kan straks iedereen weer gewoon op kraamvisite. Zo’n periode wil je vieren met iedereen die je lief hebt."

Rachel Schelleman

“Het liefst stroop ik vandaag nog mijn mouw op”

Het einde van de tunnel die coronacrisis heet, is in zicht. Met de vaccinaties krijgen we de vrijheid terug. ,,Maar pas als heel veel mensen zich laten vaccineren,” zegt Rachel Schelleman. ,,Individueel
kunnen we niet veel tegen het virus doen, maar gezamenlijk kunnen we de wereld weer een beetje ‘normaler’ maken.” Het coronavirus heeft de wereld hard geraakt. De COVID-maatregelen hebben grote consequenties. Voor mensen met een handicap komt het heel hard aan. Corona legt het
isolement waarin zij verkeren bloot. Voor Rachel wordt het wachten op vaccinatie ook steeds zwaarder. ,,Als ik corona krijg, is er geen bed voor mij. De kans dat ik het overleef is nihil.” Daarom verblijft ze veelal binnen.

Gewaarschuwd: ‘kom nergens en doe niks!’

,,Kerst, Pasen, ik verbleef in mijn uppie,” vertelt ze. Niet om zielig te doen, maar om uit te
leggen dat ook zij naar vrijheid snakt. Rachel heeft een zeldzaam syndroom, een longziekte, ze kampt met astma-aanvallen en heeft daarnaast een lange lijst met aandoeningen. Ze heeft dagelijks hulp. ,,Ik ben dankbaar voor de mensen die me te hulp schieten, maar het liefste doe ik de dingen natuurlijk zelfstandig. De artsen hebben me gewaarschuwd: ‘kom nergens en doe niks!’. Maar dat is
ook voor Rachel geen leven. ,,Dat is na een jaar niet meer vol te houden.” De 34-jarige Ermelose noemt zichzelf ijsverslaafd en gaat graag naar IJssalon Torino. ,,Alleen als er weinig mensen zijn. Dan neem ik een ijsje mee en eet het thuis op.”

Humor houdt haar op de been

Vrienden en familie moet ze dus wegens gezondheidsrisico's vermijden. ,,Ik baal net zo goed van alle maatregelen, maar ik ben niet levensmoe,” zegt ze lachend. Humor houdt haar op de been. En dat is nodig, want van het vaccinatiebeleid snapt ze niet veel meer. ,,Vaccinaties werden goedgekeurd en eindelijk werd er een begin gemaakt met het beschermen van de kwetsbare mensen. En groepen wilden voorrang, wat ik begrijp. Maar ik dan met mijn medische indicatie?” Rachel Schelleman schreef een brief naar demissionair minister De Jonge, maar kreeg (nog) geen antwoord.

Tien dagen met de angst dat ik besmet ben

De avondklok is inmiddels afgeschaft en ook de terrassen zijn weer gedeeltelijk geopend. ,,Nu wordt het leven voor de meesten weer wat gezelliger, maar voor mij wordt het nóg gevaarlijker dan het al was,” aldus Rachel. Enkele maanden voordat COVID-19 kwam, ging de Ermelose zelfstandig wonen. Ze deed vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties en genoot van haar dagelijkse dingen. ,,Maar alles ligt nu stil. Vrijdag moest ik bij de apotheek medicijnen ophalen. Ik stond daarna buiten en dacht nog even in een andere winkel een boodschap te doen. Ik dacht dat het rustig was, maar dat bleek anders te zijn. Mensen hielden geen 1,5 meter afstand en ik ben snel weggegaan. Maar daarna zit
ik tien dagen met de angst dat ik besmet ben.”

Gezelliger maar ook gevaarlijker en eenzamer

Volgens de officiële regels, die het demissionair kabinet heeft aangekondigd, zou Rachel weer wat moeten kunnen ondernemen. Maar niets is minder waar. Door de versoepelingen en de manier hoe een aantal mensen ermee omgaan, is het voor kwetsbare mensen als Rachel juist gevaarlijker en eenzamer geworden dan daarvoor. Rachel Schelleman: ,,Men heeft het over de anderhalvemetersamenleving, maar ik heb niet eens iemand om afstand van te houden.” Daarom stroopt de Ermelose liefst vandaag nog haar mouw op!

Vlog

Rachel Schelleman stroopt dus graag haar mouw op. Liefst vandaag nog! Bekijk haar vlog.

Bekijk de vlog van Rachel op YouTube
Naar het overzicht