HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Raadslid aan het woord (column)  |  Cor Louwerse: Vaccinatiegraad in Ermelo moet omhoog

Cor Louwerse: Vaccinatiegraad in Ermelo moet omhoog (30-09-2019)

De GGD is weer gestart met vaccineren. In Ermelo worden kinderen gevaccineerd tussen 16 september t/m 28 oktober. Het aantal ingeënte kinderen in Ermelo is onder de 90% grens gekomen. Ik vind dat zorgelijk. Volgens de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) moet 95% van de peuters in een regio gevaccineerd zijn om groepsimmuniteit te garanderen. Groepsimmuniteit betekent dat het virus geen voet aan de grond krijgt en de groep als geheel beschermd is, ook de kinderen die niet gevaccineerd zijn.

Twijfel over vaccinaties is één van de top 10 gevaren voor de volksgezondheid. De groep vaccinatie-twijfelaars groeit. Zij worden afgeschrikt door verhalen die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd of die op onwaarheden zijn gebaseerd. Bijvoorbeeld dat er verband zou zijn tussen het BMR-vaccin (bof, mazelen, rode hond) en autisme. Recent Deens onderzoek onder 650.000 (!) kinderen toont aan dat er geen verband is tussen beide. Het BMR-vaccin is veilig, voorkomt ziekte en redt levens.

De Nederlandse vaccinatieprogramma’s bestaan sinds de jaren vijftig. Wetenschappelijke analyse wijst uit dat de sterfte aan een ziekte steeds wegviel na introductie van het betreffende vaccin: difterie in 1953, tetanus en kinkhoest in 1954, polio in 1957, rode hond en bof in 1987. Daarom wil ik in Ermelo de vaccinatiegraad zien stijgen.

Cor Louwerse
Raadslid CDA Ermelo
c.louwerse@ermelo.nl