HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Raadslid aan het woord (column)  |  Alex Kleijnen: De ziekte van de 21e eeuw

Alex Kleijnen: De ziekte van de 21e eeuw (13-03-2019)

Dit item is verlopen op 13-03-2020.

Ouder worden en gezond oud zijn, dat willen we allemaal wel. Gelukkig gaat dat meestal goed. Zelf ervaar ik het al wat ouder zijn als best fijn. Maar een mens heeft geluk nodig. Doordat we met z’n allen ouder worden, krijgen we helaas meer te maken met dementie. In Ermelo leven er momenteel 535 mensen met de diagnose dementie. In 2030 is de prognose 740 inwoners. En die aantallen lopen daarna nog verder op. Dat verzin ik niet zelf. Dat is te lezen op de website van Alzheimer Nederland.

De meeste mensen met dementie wonen gewoon thuis. Dat is ook wat de overheid wil. Het Rijk heeft er de zorgwetgeving op aangepast. Alleen bij hoge zorgzwaarte is opname mogelijk.                                                               

Meer mensen met dementie. Minder opname mogelijkheden. Deze mix maakt dat we als gemeente in de komende jaren extra activiteiten moeten ondernemen. Om te waarborgen dat genoemde doelgroep veilig thuis kan wonen en zo lang mogelijk kan meedoen.         

Samen met collega raadslid Jos van der Deure (ChristenUnie) ben ik bezig met het maken van een initiatiefvoorstel. Het is een voorstel om een besluit te krijgen van de raad, om van Ermelo een dementievriendelijke gemeenschap te maken. Het plan behelst speciale aandacht aan en voor deze groeiende groep mensen en hun mantelzorgers.

Zo zie ik dat!

Alex Kleijnen
Raadslid Progressief Ermelo
a.kleijnen@ermelo.nl